Talvik: riigikogulased riigiettevõtete nõukogudes on vaid jäämäe tipp (1)

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Artur Talvik.
Artur Talvik. Foto: Peeter Langovits

Vabaerakonna saadik Artur Talviku sõnul on riigiettevõtete ja sihtasutuste nõukogude sundpolitiseerimine märksa sügavam probleem kui riigikogu liikmete osalus nendes ning ta leidis, et nõukogude liikmete määramise korda tuleks täielikult ära muuta.

«Kui IRL ja sotsid soovivad nõukogude sundpolitiseerimise probleemiga tõsiselt tegelda, siis vaadaku tõele näkku: nõukogudesse on paljud inimesed määratud lojaalsuse või põimunud huvide tõttu,» märkis Vabaerakonna saadik Artur Talvik, kelle sõnul on riigikogu liikmed nende seas vaid jäämäe tipp.

«Nõukogu avalikkuse huvides tehtav järelevalve on tagaplaanil. Tarvis on muuta kogu määramise süsteemi ja eelistada pädevaid inimesi parteiliselt truudele omadele,» lisas Artur Talvik.

Ta tõi näiteks, et ettevõtte Eesti Loots nõukogu esimees on sotsides lahustunud Vene Erakond Eestis endine juht Tšerepanov, sama ettevõtte nõukogus on Tartu linnapea reformierakondlane Urmas Klaas, kes on veel kahe sihtasutuse nõukogus. Sotside juhatuse liige Kaarel Rüütli on pandud aga nii Keskkonnauuringute Keskuse kui ka RMK nõukogu liikmeks.

«Nõukogu töö on panna paika olulisemad arengusuunad ning teostada järelevalve, mitte pakkuda preemiat tublidele erakondlastele.

Talviku sõnul toetab Vabaerakond nõukogude liikmete määramise korra täielikku muutmist, et lõpetada nõukogude sundpolitiseerimine ja loodab koostööle teiste erakondadega.

«Riigi huvisid saavad kaitsta kas sõltumatud ja professionaalsed riigiametnikud või konkurssiga valitud spetsialistid. Nõukogu töö on panna paika olulisemad arengusuunad ning teostada järelevalve, mitte pakkuda preemiat tublidele erakondlastele,» ütles ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles