Poolesaja küla nime ähvardab ärakadumine või pikenemine

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Graafik: vähemalt 54 küla peab nime muutma
Graafik: vähemalt 54 küla peab nime muutma Foto: Pm

Tulevases Saaremaa ühendvallas on praegu viis Rannaküla, kus elab kokku 23 inimest. Pärast ühinemist võib neist pelgaks Rannakülaks jääda vaid üks – ülejäänutest saab näiteks Valjala-Rannaküla või Kihelkonna-Rannaküla.

Isegi kui liita kõik Rannakülad üheks, saaksime ühe päris väikese külakese. Laimjala vallas asuvas Rannakülas on rahandusministeeriumi andmetel üks elanik ja suurimas, Pihtla omas kaheksa. Eestis on külasid liidetud näiteks 1977. aastal, nüüd aga võib haldusreformi taustal küsida, kas me ei vajaks lisaks valdade liitmisele ka külade liitmist.

Tulevastes suurvaldades on rahandusministeeriumi andmetel 97 kattuva nimega küla, mis tähendab, et vähemalt 54 küla peab pärast ühinemist segaduste vältimiseks nime muutma. Kui on näiteks neli samanimelist küla, nagu juhtub Saaremaal, siis tohib neist endise nime säilitada vaid üks. Valdavalt käib jutt siiski kahest samanimelisest külast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles