Maire Aunaste: Trumpi kõne rahustas mind maha (14)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maire Aunaste
Maire Aunaste Foto: Liis Treimann / Postimees

Kui Keskerakonna eelmine esimees Edgar Savisaar ja EKRE aseesimees Martin Helme Ameerika Ühendriikide presidendiks saanud Donald Trumpi võidu üle rõõmustavad, siis Vabaerakonna esimehe Andres Herkeli hinnangul võib Trumpi jätkamine senises stiilis olla meie jaoks murettekitav.

Maire Aunaste: Trumpi kõne rahustas mind maha

USA-s elanud riigikogu liige Maire Aunaste ütles, et Donald Trumpi võidukõnest jäi mulje, et kampaania ja teater on nüüd läbi ja peale hakkab tõeline elu, mis võib kujuneda hoopis rahulikumaks kui Trump on ähvardanud.

«See rahustas mind maha,» ütles Aunaste ja lisas, et tal on hea meel, et ta kõnet oma silmaga siiski vaatas. Nimelt ei läinud Aunaste teadlikult ETV stuudiosse valimistulemusi jälgima, sest nii Trump kui ka Hillary Clinton on talle ebasümpaatsed.  «Ei ärata usaldust, nad on Trumpiga oma olemuselt väga ühtemoodi ülevoolavad,» põhjendas ta.

Maire Aunaste riigikogus.
Maire Aunaste riigikogus. Foto: Liis Treimann

«Minu jaoks olid need kaks kandidaati ühtemoodi halvad. Ma ei oska rõõmustada kummagi võidu ega kummagi kaotuse üle, aga tundsin siiski kergendust, kui ma kuulasin kõnet,» lisas Aunaste.

«Kui ma oleks ajakirjanik, siis ma võtaksin kõne kokku ühe lausega nii, et teater, mida Trump on siiani poolteist aastat teinud, see oli täna hommikuga läbi. Ta oleks võinud ise ka selle lause öelda, et kampaania on läbi, nüüd hakkab tõeline elu,» selgitas Aunaste ja tõi välja, et Trump oli varahommikul väljapeetud, rääkis aeglaselt, ilma igasuguse šõuta.

«See pani mind imestama - tore kui ta mõtlebki, et ta ongi kogu Ameerika president.»

Ka oli seni Clintonit alandanud ja materdanud mees nüüd ühtäkki viisakas ja nentis, et ka Clinton on palju ära teinud. «Ma ei ole kindel, kas Hillary Clintoni kõne tohutu eufooria ja šõuga oleks mulle rohkem meeldinud.»

Aga võib-olla oli Trump lihtsalt väsinud, arutles Aunaste.

Kindlasti oli Trump aga ise oma suure edu üle väga üllatunud. «Tema olekus oli selline noot, et nüüd ma peangi hakkama seda tegema, mida ma olen lubanud. Teater on läbi ja algab tõeline elu.»

Aunaste arvab, et ehk oligi Trump kõik need kuud lihtsalt näitleja, et oma kampaaniaga publiku tähelepanu tõmmata. Oma kõnes tundus ta aga normaalse inimesena ja «normaalsus tuleb USA presidendi ametis kasuks,» leiab Aunaste.

«Kuigi kujutan ette, et miljonid inimesed tõepoolest nutavad.»

Aunaste rõhutas, et on ajalooline, et 45. president on lihtsalt üks ärimees ja telenägu. «See näitab väga suurt rahva lõhestumist.»

Aunaste usub, et president siiski riiki üksi valitseda ei saa. «Ma loodan, et kongress teeb õigeid otsuseid ja Trump saab enda ümber administratsiooni, kes hoiab teda kahe jalaga maas ja suunab mitte tegema seda, mida ta on lubanud teha.»

«Kui kõik on inimesel olemas ja puudub vaid presidendi tiitel, siis ehk võtab ta kokku ja teeb kõik selleks, et teda esimese aasta jooksul välja ei vilistata. Mitte mõelda, et elu on šõu.»

Samuti arvab Aunaste, et Trump võib hoopiski kõiki üllatada, kuna ootused  tema suhtes on nii madalad, et rohkem alla neid viia ei saa. 

Peaminister Taavi Rõivas õnnitles Trumpi ja rõhutas vabaduste olulisust

Peaminister Taavi Rõivas õnnitles Twitteris samuti Donald Trumpi ja märkis, et maailm vajab Euroopat ja USAd ühtse ja tugevana. Samuti rõhutas Rõivas NATO ja vabaduste ning demokraatia austamise olulisust.

Edgar Savisaar. / Jaanus Lensment/Postimees
Edgar Savisaar. / Jaanus Lensment/Postimees Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Savisaar: Trump võitis hoolimata sellest, et tema enda erakond kohati tema vastu oli

Korruptsioonikahtluse tõttu Tallinna linnapea kohalt kõrvaldatud endine Keskerakonna esimees Edgar Savisaar teatas sotsiaalmeedias, et temal on Donald Trumpi Ameerika Ühendriikide presidendiks saamise üle hea meel. «USA valimised – rahvas võitis, establishment kaotas,» võttis endine Tallinna meer asja kokku.

Savisaar kirjutas, et USA rahvas valis presidendiks Donald J. Trumpi, mille üle tal on väga hea meel.

«Teatavasti hoidsin ka mina Trumpile pöialt. Mäletan, kuidas Trump maha tehti, kui ta otsustas presidendiks kandideerida. Teda alavääristati, tembeldati klouniks ja sildistati Kremli mõjuagendiks. Meedias valati teda igapäevaselt muda ja sopaga üle. Teda sõimati rassistiks ja naistevihkajaks,» märkis Savisaar ja lisas, et see oli kohutav ja ükski terve mõistusega inimene ei uskunud seda. Savisaar lisab, et temagi ei uskunud neid laimujutte, sest teab omast kogemusest, kuidas Eesti peavoolumeedia on kallutatud.

«Muide, Trump võitis hoolimata sellest, et tema enda erakond kohati tema vastu oli. Isegi president Bush teatas, et ei hääletanud Trumpi poolt. Kohati tundus, et kõik olid tema vastu. Justkui oleks ta mingi paaria. Aga rahvas oli temaga ja rahvas valis ta võidule. Taaskord saame kinnituse sellest, et sul ei ole vaja midagi enamat, kui rahva armastust ja kõik on tehtav ja võimalik.»

Vabariiklaste käes on nüüd nii kongress kui ka Valge Maja. Savisaar tõdeb, et see on midagi erakordset, sest väidetavalt oli see sedasi viimati aastal 1928. Trumpi jaoks on Savisaare sõnul kõik teed nüüd avatud, kõik võimuinstrumendid mugavalt käeulatuses.

«Muide, Trump võitis hoolimata sellest, et tema enda erakond kohati tema vastu oli. Isegi president Bush teatas, et ei hääletanud Trumpi poolt. Kohati tundus, et kõik olid tema vastu. Justkui oleks ta mingi paaria. Aga rahvas oli temaga ja rahvas valis ta võidule. Taaskord saame kinnituse sellest, et sul ei ole vaja midagi enamat, kui rahva armastust ja kõik on tehtav ja võimalik.» teatab Keskerakonna esimehe koha kaotanud Savisaar.

Ka reitinguagentuurid panid oma ennustustega reaalsusest uhkelt mööda. Nii on ka Eestis. Kes tellib uuringu, tellib ka muusika tellija kõrvadele, märgib Savisaar.

Savisaar küsib, miks siis demokraadid nii haledalt kaotasid ja vabariiklased nii võimsalt võitsid? Vastus on tema arvates lihtne: võim teeb ülbeks ja laisaks. Sama teema on Savisaare sõnul ka Eestis Reformierakonnaga.

Valge töötav mees oli see, kelle demokraadid olid Savisaare hinnangul ära unustanud ja kelle Trump üles korjas. Demokraadid unustasid end erinevate vähemuste rägastikku.

«Ja mõelda vaid, kui palju raha ja ressursse oli Clintoni poolel! Tema taga olid miljardärid George Soros ja Michael Bloomberg. Siit järeldus, et suurest rahast alati ei piisa. Valimisi ei osta, ei võida, kui rahvas pole sinu poolel,» leiab Savisaar.

Savisaar lisab, et tema jaoks oli väga kummastav kuulata ka Eesti meedia hala sellest, kui halb ja õudne see on, et Trumpist president sai. «Trump kuulas rahvast ja oli rahva hääleks. Presidendi peab valima ikka rahvas, mitte meediakanalid, reitinguagentuurid ja establishment,» sõnad ta.

Herkel: Trumpi võit on eliidi ja kodanike vahelise usalduskriisi tulemus

Andres Herkel
Andres Herkel Foto: Erakogu

Vabaerakonna esimehe Andres Herkeli sõnul näitab Donald Trumpi võit umbusku eliitide suhtes ning tekitab vajaduse muuta arusaamu demokraatliku süsteemi toimimisest. Tema sõnul sõltub palju sellest, mida Trump ette võtab, sest kui ta tegutseb põikpäiselt ja oma senises stiilis, siis on see meie jaoks murettekitav.

«Väga radikaalsete ideedega esinenud Trumpi võit näitab muu hulgas, et Ameerika inimesed soovivad põhimõttelist muutust poliitikas teostamises. Taotletakse suuremat läbipaistvust ja otsekohesust poliitiliste otsuste langetamises ning seni elu äärealadele tõugatud sotsiaalgruppide paremat kaasamist ja kõnetamist. Kui poliitikas minnakse kaasa solvava ja vihase stiiliga, siis pole see sugugi meeldiv, aga enne kui seda hukka mõista, on tarvis aru saada, mis on selle põhjused ja kes on teinud suuri vigu,» ütles Herkel.

Selleks, et ühiskonda koos hoida, on Helme sõnul tarvis võtta senisest tasakaalukam kurss, mille eesmärgiks on vabaduste hoidmine, kaasava demokraatia arendamine ja kodurahu kaitsmine. Euroopa Liidule peaks USA valimistulemus olema tema hinnangul kainestav ja tegudele kutsuv asjaolu.

Herkeli sõnul on Eestile oluline luua uue USA presidendi meeskonnaga töökindel sidekanal. «Peame aktsepteerima Ameerika rahva otsust. Eesti jaoks on koostöö USAga väga oluline, eelkõige julgeolekuvaldkonnas. Tuleb näidata jätkuvalt valmidust NATO arengusse panustada ning jätkata tihedat koostööd,» lõpetas Herkel.

Martin Helme
Martin Helme Foto: Elmo Riig / Sakala

Martin Helme rõõmustas tõeliselt

«Viimati oli nii hea meel, et korraga ajas naerma ja nutma 24.06, kui selgus Brexiti tulemus,» kirjutab EKRE aseesimees Martin Helme sotsiaalmeedias.

Helme nägemuses on Trumpi võit valge mehe mäss korruptsiooni, immigratsiooni, sooneutraalsete peldikute ja koolide ning globalistliku eliidi vastu. «Ameerika on täna jälle maailma jaoks särav linn mäe otsas, nagu Reagan omal ajal öelda armastas,» kirjutas ekrelane.

Helme usub, et Eestile on Trump iga kell parem liitlane kui oleks olnud Kremlilt raha saanud Hill ja Bill Valges Majas.

Lisaks presidendi kohale võtsid vabariiklased ka kongressi mõlemad kojad ja kaks kolmandikku kuberneri kohtadest.

USA valimised paljastasid Helme arvates, kui kallutatud on poliitiline maastik kartellijõududele väljakutse esitanu jõudude vastu – ja et sellest hoolimata on võimalik võita, sest inimestel on kõrini.

«Mitte kunagi enam ei tasu uskuda ühtegi küsitlust. Küsitlused on osa propagandast ja inimesed mõistavad seda vaistlikult. Nad ei ütle enam oma tegelikku eelistust välja. Ja sama korrumpeerunud nagu on Clintonid ja kogu Demokraatlik Partei, sama korrumpeerunud on meedia, kes tegeles päevast päeva propagandaga oma lemmikkandidaadi kasuks (tuleb tuttav ette?),» arutles ta.

Helme usub, et see kehtib ühtviisi nii USA kui Eesti meediaväljaannete kohta, küsides, mitu lugu oli enne valimisi Clintonite Fondist või Hillary korruptsioonitehingutest, tema seaduserikkumistest USA välisministeeriumis, tema lähimate kaaslaste ja nõunike kriminaaluurimistest.

Keskerakonna liige Yana Toom tegi Donald Trumpi Ühendriikide presidendiks saamise kohta samuti sotsiaalmeediasse postituse.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles