«Vahetund Postimehega»: kuidas keegi Trumpi võitu ette ei näinud?

Madis Vaikmaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andreas Kaju ja Janek Mäggi hooaja esimeses saates «Vahetund Postimehega».
Andreas Kaju ja Janek Mäggi hooaja esimeses saates «Vahetund Postimehega». Foto: Eero Vabamägi

Postimehe raadiosaade analüüsis sel korral USA presidendivalimisi ja Keskerakonna tõusu võimule. Saade on järelkuulatav siinsamas loos asuvast pleierist või Kuku raadio koduleheküljelt.


«Kui küsida, miks te Trumpi poolt hääletasite, siis on esimene vastus, et meil on vaja muutust, et USA ei saa enam nii edasi minna, nagu ta praegu on läinud. Selle pärast on vaja ka uut võimuladvikut, sest Hillary Clinton esindas Barack Obama poliitika jätku ja sellele taheti vastu astuda,» ütles USAs valimisi kajastav Postimehe välisuudiste toimetaja Kadri Veermäe. 

Samas on ka spetsiifilisemaid põhjuseid: «Kes on näiteks abordikeelu poolt, see leiab Trumpi väljaütlemistest endale sobiva tüki ja sellele, kes kardab, et immigratsioon hakkab USAd negatiivses suunas mõjutama, on välja pakkuda müür Mehhiko piiril, mis probleemi lahendab.»

Mis puudutab seda, kas Donald Trump jätkab samasugust käitumist ka Valges majas, arvas politoloog Anu Toots, et võim kainestab. «Kui sa oled saanud kätte USA presidendi ametikoha, siis sa paratamatult saad ühel hetkel aru, et nüüd on vaja hakata igapäevatööd tegema ja palju sellest teravusest, vahust ja bravuuritsemisest jääb unarusse. Aga selge on ka see, et Trump peab arvestama oma valijatega ja eks lähiajal ole näha, mis läheb üle parda ja mis võetakse agendasse.»

Vastates küsimusele, kas keel, milles poliitikud räägivad, kõnetab inimesi - eriti olukorras, kus poliitika muutub keerulisemaks ja seega peaks keel hoopis lihtsamaks muutuma - leidis Toots, et iroonia on selles, et poliitiline klass pigem eraldub ühiskonnast. «Keeleline lõhenemine on selle üks näide. Nagu ka kantseliidi ja «Brüsseli keele» vohamine ning halvad tõlked Eesti keelde, millest keegi aru ei saa ja mis tekitab rahvas õigustatud pahameelt. Kui siis tuleb inimene, kes räägib arusaadavalt, ilma poliitkorrektsete keerutusteta, siis on ta tehtud mees.»

Kui rääkida põhjustest, miks Donald Trump oli edukam, kui esialgu arvata osati, siis ütles Veermäe, et USA meediaväljaanded raputavad endale tuhka pähe: « Nad ülehindasid Clintoni ja alahindasid Trumpi toetust ning seetõttu tahtsid näha midagi, mida seal tegelikult polnud.»

Mis puudutab sotsioloogilisi uuringuid, mis ennustasid Hillary Clintoni võitu, siis Anu Tootsi arvates on peamine põhjus selles, et sotsioloogia meetodid pole kaasas käinud ühiskonna muutusega. «Lühidalt öeldes kasutatakse vale mõõtmisinstrumenti – need küsitlustehnikad ja küsimused ei sobi enam peegeldama kaasaegset maailma.»

«Vahetund Postimehega» on Kuku raadio eetris igal kolmapäeval kell 13. Saatejuhtideks on Postimehe peatoimetaja Lauri Hussar ja reporter Madis Vaikmaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles