Korruptsioon tõi ametnikule tingimisi vangistuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korruptsioon.
Korruptsioon. Foto: SCANPIX

Harju maakohus mõistis neljapäeva tingimisi vangi Keskkonnainvesteeringute Keskuse IT-juhina töötanud Margus Kanteri, kes altkäemaksu eest oli valmis suunama riigihankeid temaga ebaseaduslikku koostööd teinud firmade kasuks, samuti pettis ta tööandjalt fiktiivsete arvetega välja suure summa.

Kohtu hinnangul on 45-aastase Kanteri süü ametiisikuna sooritatud kelmustes ja altkäemaksu korduvas võtmises ja sellega nõustumises tõendatud ning määras talle kolmeaastase tingimisi vangistuse kolme ja poole aasta pikkuse katseajaga. Oma endisele tööandjale tuleb Kanteril tasuda kohtuotsuse järgi 21 217 eurot ning sundrahaks riigi tuludesse 695 05 eurot.

Süüdistuse järgi pani Kanter kuriteod toime SA Keskkonnainsvesteeringute Keskuse IT arendusjuhi ametikohal töötades, kui tema ülesanneteks olid muuhulgas sihtasutuse  jaoks vajalike IT-alaste ostude planeerimine ja korraldamine. Nii nõudis ta ühelt firmalt 2009. aasta lõpus tuvastmata summa ulatuses altkeämaksu, lubades vastutuasuks luua ettevõttele 16 sülearvuti ostuks korraldatud riigihankel teiste osalejate ees eeliseid.

Ühtlasi teatas Kanter firma esindajale, et hankel esitatavat pakkumist võib põhjendamatult ja kunstlikult suurendada, kuid ta tahab saadavast lisakasumist osa endale saada. Nii esitaski firma uue, 343 104-kroonise pakkumise, mida oli põhjendamatult suurendatud 72 384 krooni võrra. Kanteri nõutud summat talle hiljem siiski välja ei makstud.

Mullu jaanuaris küsis aga Kanter samalt firmalt 80 000 krooni altkäemaksu, lubades Keskkonnainvesteeringute Keskusele 16 lauaarvuti ostuks korraldatud riigihankel eeliseid luua. Ka sel korral sõlmis sihtasutus arvutite ostuks lepingu, kuid Kanteri nõutud altkäemaksu talle välja ei makstnud.

Ühtlasi organiseeris Kanter 2008. aasta maist kuni järgmise aasta 10. märtsini oma tööandjale fiktiivsete arvete esitamise. Selle tulemusena maksis Keskkonnainvesteeringute Keskus ühele firmale 259 600 krooni olematute teenuste eest, sellest rahast sai aga Kanter 208 000 endale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles