Savisaarel ei õnnestunud juhtivat riigiprokuröri oma kriminaalasjast taandada (1)

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhtuv riigiprokurör Steven-Hristo Evestus ajakirjanike ees
Juhtuv riigiprokurör Steven-Hristo Evestus ajakirjanike ees Foto: Mihkel Maripuu

Riigiprokuratuur ei rahulda kriminaaluurimise all oleva Edgar Savisaare taotlust taandada tema suhtes kriminaaluurimist kureerivat juhtivat riigiprokuröri Steven-Hristo Evestust.

Riigi peaprokurör Lavly Perling ütles Vikerraadio saates «Reporteritund», et taandamistaotlust juhtiva riigiprokuröri Steven-Hristo Evestuse suhtes ei rahuldata, vahendas ERR.

«Olen tutvunud taotlusega ja selle asjaoludega, kuid seadusest tulenevaid aluseid taotluse rahuldamiseks prokuratuur ei näe,» kinnitas Perling.

Tema sõnul liigub kohtueelne uurimine selles kriminaalasjas plaanide kohaselt ja juba novembris jõuab kriminaalasi loodetavasti kohtusse.

Savisaare kaitsja vandeadvokaat Oliver Nääs ütles ERRile, et juhtiva riigiprokuröri Steven-Hristo Evestuse taandamise taotluse üheks ajendiks oli prokuratuurist ekslikult välja saadetud e-kiri, millest nähtub, et kaitsja taotluse läbivaatamisel ei lähtuta selles asjas seaduses toodud kriteeriumitest, vaid mingitest kõrvalistest asjaoludest.

Riigiprokuratuuri avalike suhete juht Kristina Kostina kinnitas 4. novembril Postimehele, et Edgar Savisaare kaitsja on esitanud taotluse riigiprokurör Steven-Hristo Evestuse taandamiseks ning taotlus on registreeritud. 

Savisaar kirjutas 4. novembril oma sotsiaalmeedia kontol, et lekkinud kirjavahetus kinnitab, et prokuratuur ei lähtu tema asjas mitte seadusest, vaid prokuröri isiklikest seisukohtadest ja tõekspidamistest. «See, et asja menetlemine toimuks seaduslikult ja seaduse alusel, ei ole oluline mitte ainult minule, vaid kogu ühiskonnale,» teatas poliitik ja lisas, et see on seotud ühiskonna usaldusega õigussüsteemi vastu. 

Lekkinud kiri ei ole Savisaare väitel ainus põhjus, miks tema kaitsja prokurör Evestuse taandamist taotles. Ka kõvaketta loos kohaldas prokuratuur tema arvates seadust nii nagu endal vaja. «Kui nad ei tahtnud mulle tagasi anda kõvaketast, ütlesid nad, et seal peal olevad kapokate näod on riigisaladus. Kui kerkis küsimus, et kes siis ametnikest vastutab riigisaladuse näitamise eest tervele Eesti rahvale (Hundisilma läbiotsimise ajal oli kapokate nägusid kogu meedia täis), ütlesid nad, et näod ikka ei ole riigisaladus,» märkis Savisaar.

Lekkinud kirjavahetus puudutas seda, kas nõustuda Savisaare kaitsja vandeadvokaat Oliver Nääsi taotlusega. Nääsi sõnul lähtus riigiprokuratuur asjasse mittepuutuvatest asjaoludest, kui jättis rahuldamata tema taotluse pikendada kohtueelses menetluses koostatud toimikuga tutvumise tähtaega.

Juhtiv riigiprokurör Steven-Hristo Evestus kirjutas meilivahetuses riigiprokurör Laura Vaigule jt: «Jätame pikendamise rahuldamata, eriti kui E. Savisaar tuuseldab mööda linnavalitsust ja Venemaad.»

Riigiprokuratuuri kinnitusel ei saa lekkinud kirjavahetust käsitleda prokuratuuri vastusena Nääsi taotlusele. Kuigi nii serveeris seda oma Facebooki kontol Edgar Savisaar ise.

Loe pikemalt siit:

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles