Kaljulaid Berliinis: Saksamaa on Eesti üks lähedasemaid partnereid Euroopa Liidus ja NATO-s (2)

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Berliinis kahepäevasel töövisiidil viibiv Kersti Kaljulaid kohtus täna Saksamaa riigipea Joachim Gauckiga, et arutada Eesti-Saksamaa kahepoolseid suhteid, Euroopa Liidu tulevikku Ühendkuningriigi referendumi valguses ja Euroopa julgeolekuolukorda.

«Saksamaa on meie üks lähedasemaid partnereid Euroopa Liidus ja NATO-s ning kahepoolselt nii majanduse, digikoostöö, hariduse, teaduse kui ka kultuuri vallas,» ütles president Kaljulaid pärast kohtumist Saksamaa Liitvabariigi presidendi Joachim Gauckiga.

Eesti riigipea märkis, et Eesti ja Saksamaa kahepoolsed suhted on väga head ja järjepidevad ning riike iseloomustab ühine arusaam muutunud julgeolekuolukorrast. «Kaitsealases koostöös on meil aastate jooksul kujunenud väga laiapõhjaline koostöö. Saksamaa on konkurentsitult üks meie aktiivsemaid Euroopa liitlasi regiooni julgeoleku tagamisel, panustades pidevalt Balti õhuturbesse,» ütles Kaljulaid. 

President nentis, et Saksamaa on viimased kaks aastat olnud Eesti jaoks tähtsuselt neljas väliskaubanduspartner Soome, Rootsi ja Läti järel. «Saksamaa on Eesti ettevõtjatele üks huvipakkuvamaid sihtturge. Seda kinnitasid ka Saksamaal tegutsevate Eesti idufirmade eestvedajad, kellega eile Berliinis kohtusin,» sõnas riigipea, kelle hinnangul on Eestil ja Saksamaal lähedased vaated ka laiemalt Euroopa Liidu majandusküsimustes.

Gauck lubas kohtumisel Kaljulaidiga kaitsta Eestit igasuguse Venemaalt tuleneva ohu eest, vahendas Reuters.

«Me teeme oma partneritega koostööd ja kaitseme neid sõja ja konfliktide, sealhulgas Venemaa võimalike ambitsioonide eest,» sõnas Gauck.

Presidendid Kaljulaid ja Gauck mainisid kohtumisel ka koostööd digivaldkonnas. «Võin kindlalt öelda, et sakslaste huvi Eesti IT-arenduste ja e-riigi lahenduste vastu on suur. Eesmärk on jõuda reaalsete e-valitsemise koostööprojektideni,» lisas Eesti riigipea.

«Euroopa kõige olulisemaks väljakutseks on julgeolek»

President Kaljulaid kohtus visiidil ka Bundestagi president Norbert Lammertiga, Bundestagi Saksamaa-Balti sõprusgrupi esindajatega ning Saksamaa välispoliitika ühingu liikmetega.

«Euroopa on vaatamata viimaste aastate kriisidele ja konfliktidele suutnud jääda olulistes välispoliitilistes ja julgeolekualastes teemades ühtseks,» ütles Kaljulaid Saksamaa välispoliitiku ühingu liikmetele peetud ettekandes. «Loodan, et Euroopa Liit suudab edaspidigi jääda üksmeelseks siis, kui ohus on põhiväärtused,» rõhutas riigipea.

Kaljulaid nentis, et aastate jooksul on ikka olnud neid, kes ennustavad Euroopa Liidu lõppu ja Ühendkuningriigi referendum kahtlemata hoogustas selliseid arvamusi. «Euroopa Liidu liikmesriigid võivad üksteisega mitte nõustuda, kuid nad on harva tülis. Saan seda kinnitada, olles ise töötanud Euroopa Liidu institutsioonis 12 aastat,» lisas president Kaljulaid.

Riigipea hinnangul on julgeolek hetkel Euroopa kõige olulisem väljakutse. «Euroopat tuleb vaadata ühtsena ja me saame tagada julgeoleku ainult siis, kui me ei lähene lahendusele üksikute riikide või regioonide põhiselt. See puudutab ka energiajulgeolekut ja transporti. Me peame looma füüsilisi ühendusi Euroopa eri piirkondade vahel,» lisas ta.

Kaljulaid ütles kohtumisel Saksamaa välispoliitika ekspertidega, et Venemaa on vaatamata majanduslikele raskustele arvestatav sõjaline jõud. Ta rõhutas, et Venemaa rünnak NATO ehk maailma võimsaima poliitilis-sõjalise alliansi vastu ei ole tõenäoline. Küll aga peab Euroopa president Kaljulaidi hinnangul olema väga tähelepanelik ja tegema poliitilised otsused reaalsest olukorrast lähtuvalt. Dialoog Venemaaga on oluline, kuid ainult sellele lootmine pole tulemuslik, lisas ta.

Kaljulaid meenutas, et NATO eesmärk on rahu säilitamine. «Meie suurim eesmärk on konfliktide ärahoidmine, mitte nende esile kutsumine. Tuleb panustada heidutusse. See on pikk protsess, mis ei lõpe üleöö,» ütles riigipea, kelle sõnul on samavõrra oluline riiklike kaitsekulutuste tõstmine.

Eile asetas Kaljulaid valged roosid Berliini müüri memoriaali juurde ning kohtus Saksamaal tegutsevate Eesti ettevõtjate ning Berliini eestlaskonnaga.

Tagasi Eestisse jõuab president Kaljulaid täna õhtul.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles