USA välisministeerium soovis Rõivasele parimat ja lubas ka edaspidi sõbralikke suhteid (1)

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogus avaldati kolmapäeval peaminister Taavi Rõivasele umbusaldust. Pildil vasakult eest Jürgen Ligi, Maris Lauri, Hanno Pevkur ja Taavi Rõivas, tagant vasakult Arto Aas, Kristen Michal.
Riigikogus avaldati kolmapäeval peaminister Taavi Rõivasele umbusaldust. Pildil vasakult eest Jürgen Ligi, Maris Lauri, Hanno Pevkur ja Taavi Rõivas, tagant vasakult Arto Aas, Kristen Michal. Foto: Tairo Lutter

USA välisministeerium teatas, et ei ole häiritud Eesti valitsuskoalitsiooni lagunemisest ega ka sellest, et Eesti uus peaminister võib Venemaa presidendi Vladimir Putini suhtes palju sõbralikum olla, kirjutab väljaanne Washington Examiner.

Eesti peaministrit Taavi Rõivast on umbusaldatud, Keskerakonna liidri asumine peaministriks võib aga tähendada seda, et Venemaal saab Eesti sisepoliitikale suurem mõju olema, kirjutab väljaanne. Ühendriikide ametnikud kinnitasid lehele, et USA-l on endiselt tugevad suhted eestlastega, kes mäletavad siiani okupatsiooni Venemaa vägede poolt.

«Alates sellest, kui Eesti 1991. aastal iseseisvus, on Ühendriigid ja Eesti olnud lähedased sõbrad,» ütles USA välisministeeriumi pressiesindaja Mark Toner väljaandele. «NATO liitlastena ei ole meie partnerlus sõltuv konkreetsetest isikutest, vaid pigem meie jagatud pühendumisest turvalisele, edukale ja demokraatlikule Euroopale. Me soovime Eesti endisele peaministrile Taavi Rõivasele parimat ja oleme valmis koos töötama tema järglasega,» lisas Toner.

See järglane võib tulla Keskerakonnast, mis on suuruselt teine partei Eestis ja mis on ka üks kolmest erakonnast, kes uue valitsuskoalitsiooni moodustavad. Keskerakond esindab peamiselt etnilist Vene elanikkonda ja on saanud läbi ajaloo suurt rahalist toetust Kremlilt, kirjutab väljaanne.

«Meie uus juht on Eesti patrioot ja keegi ei kahtle selles,» kommenteeris Kadri Simson Keskerakonnast väljaandele Politico, vahendas Washington Examiner. «Me ei muuda Eesti poliitikat Euroopa Liidu ja NATO suunal,» kinnitas ta.

Eestlastel on suur usaldamatus Venemaa vastu, mida on süvendanud viimaste aastate otsused, nagu Ukrainale kuuluva Krimmi annekteerimine ja Ida-Ukraina destabiliseerimine, mida tehti etniliste venelaste kaitsmise sildi all, kirjutab Washington Examiner.

Välispoliitika valdkonnas töötav senati vabariiklaste abi rääkis väljaandele, et Eestis kardetakse, et Putin hiilib samamoodi Venemaa kaitsmise sildi all üle piiri ja esitab NATO-le väljakutse artikli 5 rakendamiseks mõne pisikese küla pärast, kus on 80 protsenti venelasi.

Leht kirjutab veel, et hirm Venemaa ees võib aga mõjutada seda, kui palju Keskerakonna tõus Eesti poliitikat Putini suunas kallutama hakkab.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles