Varem kohtus süüdi mõistetud Keskerakonda ei takista ükski seadus valitsuskoalitsiooni pääsemast (4)

Georgi Beltadze
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Toobal, Lauri Laasi ja Ivor Onksion kohtus 17. oktoobril 2014. aastal.
Priit Toobal, Lauri Laasi ja Ivor Onksion kohtus 17. oktoobril 2014. aastal. Foto: Liis Treimann / Postimees

Varem juriidilise isikuna kohtus süüdi mõistetud Keskerakonda ja selle liikmeid ei takista ükski seadus valitsuskoalitsiooni pääsemast.

Teatavasti mõistis Harju maakohus ülemöödunud aastal eraviisilise jälitustegevusega seonduvalt süüdi keskerakondlased Priit Toobali ja Lauri Laasi ning nende kaasosalise Ivor Onksioni. Samuti mõisteti rahaline karistus - 10 000 eurot - Keskerakonnale juriidilise isikuna.

Loe lisaks:

Maakohus mõistis Toobali, Laasi ja Onksioni süüdi

Kuna Keskerakond juhib praegu võimuläbirääkimisi, siis tekib sellest tulenevalt küsimus, kas varem kohtus süüdi mõistetud erakonda ja selle liikmeid saab ikka valitsusse lubada.

Õiguskantsleri kantseleist selgitati Postimehele, et põhiseadus ega seadused ei takista juriidilise isikuna süüdi mõistetud erakonnal koalitsioonikõnelustel osalemist. Lisaks märgiti, et erakonna juriidilise isikuna süüdimõistmine ei tähenda automaatselt erakonna liikmete süüdimõistmist.

Küll aga saab vabariigi president keelduda konkreetse inimese ministriks nimetamisest juhul, kui tema suhtes on jõus süüdimõistev kohtuotsus. Ja kui ametis olev minister mõistetakse kuriteos süüdi, lõpevad tema volitused.

Eesti erakondadest on lisaks Keskerakonnale kohtu all olnud vaid praeguseks pankrotistunud Kristlikud Demokraadid, kes mõisteti aastate eest süüdi erakonna majandustegevusele ja varale kehtestatud piirangute rikkumises.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles