Otseülekanne: öös on eesti keelt

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Keele Instituut korraldab homme õhtul kella 19–22 keelenõuandeöö, mille raames tehakse veebiülekanne keelenõuandetoast ja kõik huvilised saavad esitada telefoni või e-kirja teel küsimusi, millele sealsamas vastatakse. Keeleööst teeb otseülekande ka Postimees.ee.

Keelenõuandeöö esimeses tunnis, mis algab kell 19, räägitakse keelenõuandest ja selle ajaloost, usutletakse staažikaid keelenõuandjaid ning arutletakse, kuidas mõjutab inglise keel eesti keelt.

Kell 20 algavas tunnis tutvustatakse keelenõuveebi ning räägitakse uutest sõnadest, sõnamoodustusest, kantseliidist ja nimedest.

Viimases tunnis, mis algab kell 21, räägitakse keelenõuandest naabermaades ja tulevikukavadest, õigekeelsussõnaraamatust ja -käsiraamatust, võõrsõnade leksikoni arenduskavadest, selgest keelest ja eurokeelehooldest ning lõpus instituudi töödest ja tegemistest.

«Veebiülekanne pakub võimaluse tutvuda keelenõuande köögipoolega, näha neid inimesi, kes päevast päeva seda tööd teevad. Tasuta keelenõuanne on vaid üks osa Eesti Keele Instituudi avalikest teenustest, kuid hästi nähtav ja seepärast on meile oluline kasutajate arvamus,» ütles Eesti Keele Instituudi direktor Tõnu Tender.

Korrapärane keelenõuanne seati instituudis sisse 12. augustil 1966, mil hakati nõuandeid kirja panema. Keelenõuanne tähistab tänavu 50. sünnipäeva.

Keelenõuannete andmebaasis on üle 160 000 kirje, mis hõlmavad nõuandeid alates 1991. aastast. Keskmiselt saab keelenõuanne päevas 30 telefonikõnet ja 15 meiliküsimust.

Keelenõuande telefonil  631 3731 saab abi küsida tööpäeviti kella 9-12 ja 13-17. Keelenõu saab ka meili teel (küsimise vorm leheküljel keeleabi.eki.ee).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles