Hiiumaa lähistele tuleb Apollo looduskaitseala

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Looduskaitseala moodustamisega kaitstakse ka langeva arvukusega auli.
Looduskaitseala moodustamisega kaitstakse ka langeva arvukusega auli. Foto: Leho Luigujõe

Euroopas väärtustatud mereelupaikade ja rändlindude elupaiga kaitseks luuakse Hiiumaa lähistel asuva Apollo meremadaliku looduskaitseala.

Keskkonnaministeeriumi teatel on kaitseala eesmärk kaitsta Apollo meremadalikku ning seal leiduvaid veelauseid liivamadalaid ja karisid, mis on ohustatud eeskätt mere saastumise tõttu. Lisaks ohustab neid elupaiku tuuleparkidega seotud ehitustegevus ning liivamadalaid ka kaevandamine.

Rändlindudest kaitstakse alal langeva arvukusega auli (Clangula hyemalis), mustvaerast (Melanitta nigra), väikekajakat (Larus minutus) ja hahka (Somateria mollissima). Kuid kaitseala moodustamine oluline teistegi liikide kaitseks, näiteks on tegemist lesta (Platichthys flesus) olulise kudealaga.

Keskkonnaminister Marko Pomerants selgitas, et see teema on juba mõnda aega keskkonnaministeeriumi haldusalas arutluse all olnud ning teostatud on vajalikud seired ja uuringud, värskeim neist viidi läbi 2015. aastal.

«Apollo meremadaliku kaitse alla võtmine on vajalik, seda nii mereelupaikade, see tähendab karide ja liivamadalike, ning langeva arvukusega rändlinnuliikide talvitusala kaitseks. Kui tsiteerida loodusmeest Tiit Leitot, siis madalikud ja karid meres on nagu oaasid kõrbes – elurikkad laigud suhtelise vaesuse taustal,» ütles Pomerants.

Kaitseala pindala on 5216,8 hektarit, mis kõik on mereala keskmise sügavusega 10−20 meetrit. Kogu kaitseala on tsoneeritud sihtkaitsevööndisse.

Kaitse-eeskirja kohaselt on kaitsealal lubatud inimeste viibimine, ujuvvahendiga sõitmine, rahvaürituse korraldamine ja kalapüük. Keelatud on majandustegevus, loodusvarade kasutamine ja uute ehitiste püstitamine, välja arvatud merel navigeerimiseks vajalike ehitiste püstitamine ja nende hooldustööd.

Ettepaneku ala kaitse alla võtta tegi keskkonnaministeeriumile 2011. aasta jaanuaris MTÜ Balti Keskkonnafoorum. Kaitseala algatamise otsusele järgneb kaitse-eeskirja koostamine ning avalikustamine, mille viib läbi keskkonnaamet. Kaitseala loomise kinnitab seejärel vabariigi valitsus.

Kaitseala asub merealal Hiiumaast 14 kilomeetrit kirdes ning jääb halduslikult Hiiu maakonna Hiiu valla Lehtma küla ja Lääne maakonna Noarootsi valla Einbi küla territooriumile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles