Kaljulaid: NATO idaserva kaitsmine tagab usutava heidutuse ka kaugemal (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Kersti Kaljulaid .
President Kersti Kaljulaid . Foto: Sander Ilvest

President Kersti Kaljulaid rõhutas kaitseväe aastapäeva vastuvõtul peetud kõnes, et NATO peab kaitsma oma idaserva kasvõi selleks, et heidutus oleks usutav kaugemal Lääneski.

«Te olete hoidnud Eestit nii, nagu ainult teie seda oskate. Mitte keegi ei oleks saanud paremini,» ütles president Kersti Kaljulaid kolmapäeval kaitseväe 98. aastapäeva vastuvõtul Estonia kontserdisaalis.

Riigipea rõhutas, et Eesti loob julgeolekut, mitte ei tarbi teiste loodut. «Oleme seda loonud 1995. aastast peale. Iga päev missioonil on pandud tallele meie julgeoleku hoiuraamatusse,» ütles Kaljulaid.

President ütles, et 98 aastat on meil olnud aega võita, kaotada, uuesti alustada, ennast eriti suureks unistada ja maa peale tagasi tulla. «Me oleme kahe jalaga maa peal, ja meie kõrval on meie liitlaste saapad,» sõnas riigipea.

«Kui sa tead, kes seisab sinu kõrval, siis ei ole oluline, kes on sinu vastas. Meie kõrval seistakse, me teame seda. Kuid veelgi tähtsam on, et ka meie seisame oma liitlaste kõrval. Seal, kus meist on kasu. Seal, kus me saame pakkuda kellelegi oma tuge. Meie välismissioonidel viibijad on liitlaste hulgas hinnatud, sest meie tugi on alati tõeline, ja mitte näiv,» lisas ta.

President rõhutas, et NATO peab kaitsma oma idaserva kasvõi selleks, et heidutus oleks usutav kaugemal Lääneski. «Geopoliitiliselt seismilises piirkonnas on isegi veidi etem olla – hoiatusaeg on pikem, jõuab reageerida ja õige reaktsioon hoiab tavaliselt halvima ära,» märkis riigipea.

Ta tõdes, et Eesti on kandnud ka tõelisi kaotusi, meie sõdurid on saanud viga ja hukkunud. «Me mõtleme neile ja nende lähedastele kogu aeg. Nemad langesid, pakkudes reaalsete ohtude vastu kaitset kellelegi meist kaugel. Aga need kaotused isamaa eest on loonud meile, siin kodus, meie igapäevast ja tõelist julgeolekut. Meie tänu on igavene,» lisas president.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles