Galerii ja video: koalitsioonierakondade juhid andsid presidendile aru (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Margus Tsahkna, Keskerakonda juhtiv Jüri Ratas ning Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liider Jevgeni Ossinovski käisid täna hilisõhtul Kadriorus, et teavitada president Kersti Kaljulaidi võimukõneluste seisust.

Ratas ütles pärast kohtumist, et riigipea tundis huvi, kuidas edenevad koalitsiooniläbirääkimised. «Ütlesime, et kui see kohtumine lõpeb ja kui austatud ajakirjandusele saavad vastused antud, siis lähme edasi ning istume maha ja arutame edasi. Nii et koju täna ei saa veel minna,» selgitas ta.

Keskerakonna esimees märkis, et president teeb lõpuks kellelegi ettepaneku moodustada valitsus. Ja kui aeg küps, siis tema sõnul Kaljulaid ka teeb selle. «See ei ole meie kolme otsustada, millal ta selle teeb.» Ratas lisas, et täna ei ole riigipea sellist ettepanekut talle teinud.

Ratas andis teada, et koalitsioonipartnerid otsustavad tõenäoliselt neljapäeva hommikul ära, kas Vabaerakond kaasatakse võimuliitu. Lisaks lükkas ta ümber väite, nagu ei kaasataks Andres Herkeli juhitavat erakonda valitsusse ainuüksi sotside vastuseisu pärast. «Koalitsiooni ei tee sotsiaaldemokraadid üksinda. Me teeme seda meeskonnana. Ja selle otsuse me langetame koos,» rõhutas keskpartei juht.

Ratase sõnul on kolm erakonda lähedal kokkuleppe lõpptekstile ja -punktidele. «Meil on veel mõned tööd ja mõned päevad, et see asi kokku leppida.»

Ka Tsahkna nentis, et läbirääkimised veel kestavad. «Meil on päris tõsised vaidlused ees.»

IRLi esimees juhtis tähelepanu, et võrreldes eelmiste võimukõnelustega on praegused kiiresti edenenud. «Tavaliselt on koalitsiooniläbirääkimised kestnud umbes kaks kuud. Me oleme reaalselt istunud umbes viis päeva ja ööd. Nii et andke meile aega, et me saaksime teile midagi konkreetset öelda, sest me kindlasti ei taha teile mingit üldist juttu ajada,» sõnas Tsahkna.

Samuti oli Ossinovski seda meelt, et parteid on lähedal võimuleppele. «See kokkulepe kindlasti sünnib. Laupäeval on kolme erakonna volikogud. Järgmisel nädalal lähevad käima riigiõiguslikud protseduurid, mis võimaldavad valitsusel ametisse astuda. Mul on täielik kindlus selles osas, et me tõepoolest lähipäevil selle kokkuleppe viimased lahtised otsad suudame ära sõlmida,» rääkis sotside esimees.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles