Haapsalu lastekodupõlengus hukkus kümme inimest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haapsalu Väikelastekodu põleng.
Haapsalu Väikelastekodu põleng. Foto: Marko Liivo

Haapsalu väikelastekodus puhkes täna pärastlõunal tulekahju, milles kaotas elu kümme inimest.

Hukkunute hulgas oli kolm tüdrukut ja viis poissi vanuses 7-16 aastat ning kaks täiskasvanud meessoost hooldusalust vanuses 20-21.

Häirekeskus sai teate tulekahjust Kastani tänaval kell 14.30. Samal ajal sai häirekeskus teate ka hoones tööle hakanud tulekahjusignalisatsioonisüsteemist.

Päästjate kohale jõudes põles puidust hoone lahtise leegiga. Tulekahjus hukkus kümme inimest, kaks inimest viidi haiglasse. Personal evakueeris hoones olnud inimesed. Kokku oli hoones 37 last ja üheksa täiskasvanut.

Tulekahju saadi kontrolli alla kell 16.24, kustutustööd lõpetati kell 19.17. Tules hävis hoone üks tiib, ülejäänud hoone sai kuuma ja tahmakahjustusi.

Haapsalu lastekodu tulekahjus hukkunud ja evakueeritud inimeste kohta saavad omaksed ja lähedased informatsiooni infotelefonil 4735065. Infotelefon on mõeldud omastele ja lähedastele.

Väikelastekodu tuleohutusnõudeid kontrolliti viimati käesoleva aasta 19. jaanuaril, tulekahju põhjustada võivaid tuleohutusnõuete rikkumisi kontrolli hetkel ei tuvastatud.

Hoone oli varustatud nõuetekohaselt tuleohutuspaigaldistega, need olid hooldatud ning kontrollitud. Eelmisel aastal oli hoones läbi viidud evakuatsiooniharjutus.

Ajalehe Lääne Elu teatel süttis maja väga kiiresti. Kõik maakonna komandod olid sündmuskohal. Maja keskmine osa varises põlengu käigus sisse.

Tulest päästetud lapsed viidi sotsiaalmajja. Linn korraldab nende toitlustamist ja muud. Ilmselt paigutatakse kõik hiljem noortekodusse, mis asub põlenud maja läheduses ja ei saanud kannatada.

Paljud majas olnud lapsed viidi ajalehe andmeil haiglasse. Praeguse info kohaselt olid hukkunud inimesed väikelastekodu lamajate osakonnast. See osa majast on peaaegu hävinenud.

Haapsalu aselinnapea Peeter Vikman ütles ERR Uudistele, et evakueeritud lapsed on paigutatud lähedal asuvasse noortekodusse ning kaks sai varjupaiga Haapsalu sanatoorses internaatkoolis. Üheksast täiskasvanust kaks toimetati õnnetuspaigalt haiglasse. «Nende tervis ohus ei ole,» ütles aselinnapea.

Põlengu tõttu toimus Haapsalu linnavõimude kriisikoosolek, kus osalesid maavanem, sotsiaalosakona juhataja, aselinnapea, politsei ja päästeameti esindajad, et langetada otsus edasiseks tegevuseks.

Lastekodust

Kodulehe andmeil oli lastekodu majas viimati asenduskoduteenusel 43 last, nendest 29 orvud või vanemliku hoolitsuseta ja 14 lapsevanema avalduse alusel last, kokku 23 poissi ja 20 tüdrukut. Lisaks neile veel kolm noort inimest, kes on suunatud toetatud elamise teenusele, ja üks neiu, kes on ööpäevaringsel hooldamisteenusel.

Kõik lastekodu kasvandikud on raske või sügava puudega lapsed, neist 24 kasutavad liikumiseks ratastooli.

Koos juhtkonna ja abipersonaliga töötab majas 37 inimest.

Haapsalu Väikelastekodu avati 01. oktoobril 1950 aastal. Kuni 1990. aastani elasid lapsed majas imikueast kuni 4.-5. eluaastani, hiljem suunati nad edasi teistesse lastekodudesse.

Praegu saavad kasvandikud majas elada kuni 18-aastaseks saamiseni või põhikooli, gümnaasiumi või kutseõppeasutuse õppeaja lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles