Politsei valve alla lähevad ka tulevane presidendi residents ja RIA hoone

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexander Gustav Kochile kuulunud Liberty suvemõis, kuhu plaanitakse rajada uus presidendi residents.
Alexander Gustav Kochile kuulunud Liberty suvemõis, kuhu plaanitakse rajada uus presidendi residents. Foto: Arno Saar/Õhtuleht

Politsei valvatavate objektide nimekiri täieneb veel mitme hoonega, mille seas on ka Eesti presidendi tulevane residents Rocca al Mares ja Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) hoone.

Valitsus kiitis tänasel istungil heaks eelnõu, millega lisandub politsei valve alla veel mitu hoonet. Nendeks on tulevane presidendi residents, riiklik esindushoone Toompeal, riigi infosüsteemi ameti (RIA) hoone ja ameti kasutuses olevad ruumid, riigi infokommunikatsiooni sihtasutuse hoone ning Eesti Vabariigi alalise esinduse hoone Brüsselis.

Liberty mõisakompleks

Rocca al Mares asuvast Liberty mõisakompleksist peaks saama Eesti presidendi tulevane residents. Selle rajamiseks on presidendi kantselei ja Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsi vahel sõlmitud koostöölepe. See, millal politsei hoonet valvama hakkab, alles selgub. Praegu on veel ka lahtine, millal hoonet renoveerima hakatakse. Riik on rahastamisotsusele andnud rohelise tule ja projekteerimistöödki on tehtud, kuid selle aasta alguses kukkus läbi ehitushange, sest kõik pakkumised ületasid eeldatavat maksumust vähemalt miljoni euroga, vahendas ERR oktoobris.

Riiklik esindushoone

Riiklik esindushoone on renoveeritav Rüütelkonna hoone Toompeal, mida hakatakse kasutama riigi esindushoonena. Seega on tegemist kõrgema riskiastmega hoonega. Renoveerimistööd peaksid lõppema tuleval aastal. 

RIA hoone

Riigi infosüsteemi ameti hoone Pärnu maanteel ja RIA kasutuses olevate ruumide (asuvad Rävala puiesteel - toim) lisandumine politsei valvatavate objektide loetellu on seotud hoone kõrgendatud riskiastmega. RIA on riigi küberturvalisust tagav keskne asutus ning koordineerib riigi infosüsteemi arendamist ja haldamist, korraldab infoturbega seotud tegevusi ja käsitleb Eesti arvutivõrkudes toimuvaid turvaintsidente. 

Riigi infokommunikatsiooni SA hoone

Riigi infokommunikatsiooni SA hoone lisamine politsei valvatavate objektide loetellu on seotud hoone kõrgendatud riskiastmega. Sihtasutuse põhitegevuseks on tagada riigi funktsioneerimiseks ning avaliku korra ja julgeoleku tagamiseks vajalike eriotstarbeliste telekommunikatsioonivõrkude pidev toimimine, kvaliteet ja turvalisus. 

Eesti esindushoone Brüsselis

Hoone politsei valve alla andmise on tinginud vajadus tõsta Eesti ühe olulisema välisesinduse valve võimekust suurenenud julgeolekuohtude tõttu (terroriaktid Brüsselis). Hoone valvamise võimekuse tõstmise vajadus on seotud ka Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise läbiviimisega ning esinduses korraldatavate ürituste ja vastuvõttude rohkusega. Esinduse hoone politsei valve alla andmist toetab ka politsei pikaaegne koostöö Eesti diplomaatiliste esinduste valve tagamisel Moskvas ja Peterburis. Kuni esinduse hoone politsei valve alla antakse, tagab selle valve kaitseliit.


Eelnõus on kirjas, et politseile lisanduv koormus sõltub sellest, kuidas objekti valvama hakatakse. Ülalnimetatud Eestis asuvate hoonete valve kaetakse politsei- ja piirivalveameti (PPA) eelarvest. Brüsselis asuva Eesti esindushoone lisamisega valvatavate objektide nimekirja kaasneb PPA-le lisakulu 140 000 eurot aastas. See hõlmab nelja politseiametniku personali- ja majanduskulu, seal hulgas nende töötasu, lähetuse päevarahasid, kindlustust, transpordikulu ja vormiriietust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles