Jüri Luik: ega paanika meid kuskile aita. Oluline on jääda rahulikuks (13)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvaheline Kaitseuuringute Keskus asub küll Kadrioru ärikeskuse idahoones, kuid Jüri Luik näeb keskuse juhina selle neljandalt korruselt sõpru ikkagi läänes.
Rahvusvaheline Kaitseuuringute Keskus asub küll Kadrioru ärikeskuse idahoones, kuid Jüri Luik näeb keskuse juhina selle neljandalt korruselt sõpru ikkagi läänes. Foto: Liis Treimann

Kõik see, mis Eesti on viimase kahe ja poole kümnendiga maailmas saavutanud, on hiiglaslik ime, suurte jõupingutuste ja vahel ka hea õnne tulemus, tunnistab rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse juht, Eesti kogenumaid diplomaate. Seetõttu ei saa lubada, kinnitab ta, et Donald Trumpi äsjase võiduga kogu saavutatu käest libiseks. Mida siis teha?

Pärast möödunud nädalal Ameerikat tabanud maavärinat – appi, Donald Trump sai presidendiks! – kaotasid paljud pea ja langesid emotsioonide meelevalda. Vähesed säilitasid kaine, ratsionaalselt analüütilise meele. Jüri Luik (50), Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse juht, on üks noid väheseid.

Luik on olnud Eesti suursaadik nii Washingtonis kui ka Moskvas ning palju ei puudunud, et sügisel oleks temast võinud saada Eesti president. Need on pealtnäha lihtsad, kuid sisult kõnekad tõsiasjad, mis muudavad temasuguse mehe praegusel turbulentsel ajal eriti hinnaliseks.

Kohtusin Luigega selle nädala algul tema juhitavas keskuses Kadrioru serval. Viimati, nagu meile mõlemale meenus, olime teineteist silmast silma näinud 21 aastat tagasi Washingtonis, kus Luik tegutses teadurina ja mina reporterina. Õppisime 1980. aastate teisel poolel ühel ajal Tartu ülikoolis ajakirjandust, mistõttu on järgnev vestlus mõistagi sina-vormis.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles