Rõivas: Tombergi vallandamine ei tee olematuks Ilvesele tekitatud mainekahju (5)

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas ja Jevgeni Ossinovski.
Taavi Rõivas ja Jevgeni Ossinovski. Foto: Tairo Lutter

Peagi ametist lahkuv peaminister Taavi Rõivas ütles tänasel valitsuse pressikonverentsil, et EAS on kindlasti vigu teinud, kuid kas need kõik tuleks omistada eile juhi kohalt tagasi kutsutud Hanno Tombergile, on küsitav. Kõige suurema löögi alla on tema sõnul kogu EASi ümber toimuva tõttu sattunud president Toomas Hendrik Ilves.

«Selge on see, et EASis on kogu selle protsessi jooksul vigu tehtud, kuid kas need kõik tuleks omistada Tombergile, on väga küsitav,» vastas Rõivas küsimusele, mida ta arvab EASi nõukogu otsusest juhatuse esimees Hanno Tomberg tagasi kutsuda.

«Samas kui minister (ettevõtlusminister Liisa Oviir - toim) sellise otsuse vastu võtab ja annab nõukogule juhise juhatuse esimees lahti lasta, siis sellega võtab ta enda peale kogu teema edasise lahendamise vastutuse ja see ei ole kindlasti lihtne vastutus,» lisas ta.

Rõivase sõnul on seoses selle teemaga kõige suurema löögi alla sattunud president Ilves ja seda põhjendamatult. «Kui riigiasutus langetab otsuse ja kodanik selle täidab, siis on sel asutusel mõne aasta pärast väga raske seda otsust ümber teha ja nõuda kodanikult teistsugust käitumist,» rääkis Rõivas, et just selline ootus on Ilvesele tekitatud. «Minu teada on Ilves teinud täpselt nii nagu EASi otsus ette nägi ja talle midagi ette heita on keeruline.»

Rõivase sõnul ei vääri Ilves seda mainekahju, mis talle tekitatud on, ning Hanno Tombergi vallandamine ei tee tema hinnangul seda kahju olematuks.

Ossinovski: mõistlik otsus

Ettevõtlusministri Liisa Oviiri erakonnakaaslane, tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski (SDE) leidis aga, et nõukogu otsus oli mõistlik.

«Nii nagu ütles peaminister, siis EASis on vigu tehtud. Nõukogu on olukorda kaalunud ja jõudnud otsusele, et Tomberg on osaliselt vastutav,» märkis Ossinovski. «Nii nagu mina olen aru saanud, siis nõukogu usaldas juhatust otsuste vastuvõtmisel,» jätkas ta ja lisas, et paraku on sellises ametis teistsugused reeglid kui eraametis.

«Kui avalikkuse õiglustunnet on riivatud otsuste osas, mis ei ole võib-olla lõpuni õiged, siis tuleb võtta vastutus. Kuigi kõik otsused ei oldud tehtud ühe isiku poolt, siis arvan, et nõukogu jõudis mõistliku otsuseni,» lisas Ossinovski.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) nõukogu otsustas eilsel erakorralisel koosolekul kutsuda 26. novembrist tagasi EASi juhatuse esimehe Hanno Tombergi. EASi nõukogu esimees Erki Mölder ütles, et otsuse aluseks oli ettevõtlusminister Liisa Oviiri (SDE) väga selge seisukoht, et tema ei näe võimalust Tombergiga koostööd jätkata. «Minister oli üsna resoluutne,» sõnas nõukogu esimees. «Ta (Oviir – toim) tõi välja oma põhjendused, millest osa olid väga objektiivsed, kuid osa natuke rohkem subjektiivsed.»

«Ma olen kuulanud ära kõik selgitused ja leian, et nõukogu otsus juhatuse esimees ametist vabastada on väga tark otsus,» ütles ettevõtlusminister Liisa Oviir nõukogu otsust kommenteerides. «Organisatsiooni maine on selgelt kaalul ja selle eest vastutab juhatus.»

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles