Suure narkoäri osaline pääseb ennetähtaegselt vanglast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üheks prioriteediks piiriülese kuritegevuse puhul peetakse narkokaubanduse vastu võitlemist.
Üheks prioriteediks piiriülese kuritegevuse puhul peetakse narkokaubanduse vastu võitlemist. Foto: SCANPIX

Harju maakohus otustas lõppeval nädalal vabastada ennetähtaegselt vanglast mehe, kes sai suures narkoäris osalemise eest 2008. aastal reaalse vangistuse.

Prokurör leidis kohtus, et 58-aastase Alex Kozlowski võib tingimisi vabadusse lubada ning kohus oli sellega päri. Siiski peab mees kohtu määruse järgi viibima vabastamise järel pool aastat elektroonilise valve all ehk kandma jalavõru.

Harju maakohus karistas mõistis 2008. aasta oktoobris Kozlowski ja veel 12 meest süüdi Venemaalt Eestisse uimastite tootmiseks vajaliku lähteaine smugeldamises. Kohus mõistis narkoaine levitamise ettevalmistamises ning keelatud ja eriluba nõudva kauba ebaseaduslikus sisseveos lisaks Kozlowskile süüdi Konstantin Otbetkini, Margo Mittali, Sergei Levotškini, Igor Zygmonti, Priit Kivistiku, Aleksandr Kaldma, Jelena Jarovskaja, Eduard
Aleksejevi, David Kobešavidze, Andres Ilvese, Sergei Jerini ja Vladimir Jarovski.

Riigiprokuratuuri süüdistuse kohaselt toimetasid kurjategijad 2006. aasta augustist 2007. aasta veebruarini Venemaalt Eestisse kokku 1110 liitrit amfetamiini ja metaamfetamiini valmistamiseks kasutatavat lähteainet.

Kaitsepolitsei uurimismaterjalide järgi oli 13 kohtualusest 1,1 tonni amfetamiini ja metaamfetamiini valmistamiseks vajamineva fenüülatsetooni Eestisse smugeldamisega seotud Zygmont ja Kaldma. Ülejäänud kohtualused osalesid salakaubaveos episoodiliselt või käitlesid narkolähteainet vaid Eestis.

Kohus karistas lähteaine Venemaalt hankinud ning selle Eestisse toimetamisest ja realiseerimisest kõige suuremat rahalist kasu saanud Zygmontit kuueaastase vangistusega ning konfiskeeris talt kogu kuriteoga saadud tulu ligi 2,2 miljonit krooni.

Kohus mõistis Zygmonti süüdi ka oma sülearvutis alla 14-aastaste tüdrukutega erootiliste ja pornograafiliste pildifailide hoidmises.

Kohus määras Kaldmale narkolähteaine Venemaalt Eestisse smugeldamiseks inimesi palganud Kaldmad samuti kuueaastase vangistusega.

Salakaubana Venemaalt Eestisse toodud narkootikumide lähteainest 500 kilogrammi omandanud ja seda osaliselt ka edasi müünud Otbetkin sai kohtus nelja-aastase vangistuse ning jäi ilma ka ühest miljonist kroonist.

Kohus määras narkootikumide lähteaine üle Vene-Eesti piiri toimetamiseks inimesi palganud Levotškinile tingimisi nelja-aastase vangistuse ning konfiskeerist talt ligi 69 000 krooni.

Kohus määras narkolähtainet Venemaalt Eestisse smugeldanud Kozlowskile nelja-aastase vangistuse ning konfiskeeris talt 48 000 krooni.

Narkootikumide lähteaine salakaubavedudes episoodiliselt osalenud Jerin, Aleksejev ja Mittal said samuti nelja-aastase vangistuse ning salakaubaveos väiksemat rolli mänginud Jarovski ja Jarovskaja tingimisi kaheaastase vangistuse.

Eestisse toimetatud lähteainest ligi 200 liitrit edasi müünud Kivistik sai kolmeaastase vangistuse ning ligi 70 liitrit lähteainet omandanud Kobešavidze tingimisi kaheaastase vangistuse ning Ilves üheaastase vangistuse.

Venemaalt salakaubana Eestisse toimeatud lähteainest, 1,1 tonnist fenüülatsetoonist oleks olnud võimalik sõltuvalt valmistamismeetodist saada 660-880 kilogrammi amfetamiini. Seaduse järgi loetakse amfetamiini puhul suureks koguseks juba kolm grammi.

Kaitsepolitsei ja riigiprokuratuur said narkootikumide lähteaine salakaubaveole jälile 2007. aastal relvade salakaubaveo uurimisel ning pidasid kuriteos kahtlustatavad kinni kevadel ja sügisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles