Vabaerakond jääb loodavast koalitsioonist välja

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel.
Andres Herkel. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Nagu arvatud, jääb riigikogus kaheksa saadikuga esindatud Vabaerakond loodavast koalitsioonist välja.

Keskerakonna esimees Jüri Ratas ütles pärast võimukõnelusi pidavate erakondade juhtide kohtumist Vabaerakonna fraktsiooniga, et Vabaerakond on tõstatanud palju tõsiseid teemasid, mis puudutavad näiteks põllumajandust, demokraatiapaketti ja erisusi ettevõtlusvormides, ning nende ettepanekutega on arvestatud ka loodavas koalitsioonileppes.

Valitsusse Vabaerakonda tema sõnul siiski ei kaasata, kuid soovitakse, et koostöö riigikogus nii Vabaerakonna kui ka Konservatiivse Rahvaerakonnaga jätkuks.

Küsimusele, milliseid demokraatiapaketi ettepanekuid uus koalitsioon toetab, vastas Ratas, et kolme erakonna hinnangul võiks kehtestada piirangu reklaamimahule riigikogu valimistel. Samuti on tema sõnul arutatud erakondade rahastamise vähendamist ja leitud, et muutma peaks presidendivalimiste korda.

Vabaerakonna esimees Andres Herkel ütles kohtumise järel ajakirjanikele, et demokraatiapaketi ettepanekutest on kõnelustel räägitud vaid kampaaniakuludele piiri seadmisest, aga mitte erakondade rahastamisest, kahe tooli seaduse tagasikutsumisest, valimisliitudele täiendavate võimaluste loomisest ega avatud nimekirjade kehtestamisest riigikogu valimistel. Kõiki neid ettepanekuid sisuliselt käsitlemata poleks Vabaerakond tema sõnul valitsusse minna saanud.

«Tõenäoliselt oodati seda, et meil endil ütlevad närvid üles ja me ütleme ühel hetkel ise ei, aga me seda täiesti teadlikult ei teinud, sest see ei tundunud sellel hetkel kuigi mõistlik. Vaatasime näidendi enda jaoks lõpuni ja järgmine vaatus on töö opositsioonis,» ütles ta.

Tema sõnul paistis, et täna hommikul tulid kõnelusi pidavate erakondade juhid pakkuma Vabaerakonnale koalitsiooni ja opositsiooni vahepealset varianti, kuid Vabaerakonna juhatus võttis juba eelmisel nädalal seisukoha, et ollakse kas võrdse partnerina koalitsioonis või jäädakse opositsiooni, kuid vahepealseid võimalusi, näiteks toetada kunagiste Eestimaa Roheliste eeskujul koalitsiooni ettepanekuid opositsioonist, kaalumisele ei võeta.

Vabaerakonna fraktsiooni kuuluv Artur Talvik ütles ajakirjanikele, et Vabaerakond pakkus ennast valitsusse, sest praeguste häältega võib uus valitsus saada Keskerakonna endise esimehe Edgar Savisaare pantvangiks. «Savisaarlaste hääled on need, millega võidakse hakata terroriseerima kogu valitsust ja kogu valitsuse tegevust, ka paralüseerida valitsuse tegevus. Meie mõte oli see, et mida rohkem teisi jõude on sees, seda vähem on valitsus savisaarlaste kontrolli all,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles