Sakalalt leitud alkoholi ja sigarettide omanikku pole tuvastatud (9)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti mereväe miinijahtija Sakala
Eesti mereväe miinijahtija Sakala Foto: Ardi Hallismaa

Riigiprokuratuur üritab välja selgitada miinijahtijalt Sakala leitud alkoholi ja sigarettide omanikku, välistatud ei ole, et laevalt leitud salakaup kuulus paljudele meeskonnaliikmetele.

Riigiprokuratuuri pressiesindaja ülesandeid täitev Kaarel Kallas ütles Postimehele, et alkoholi ja sigarettide omanike hulgast sõltub, kas tegemist on kuriteo või väärteoga.

Kriminaalmenetlust alustatakse siis, kui üks isik käitleb ebaseaduslikult maksumärkideta sigarette või alkoholi üle lubatud koguse.

«Kuivõrd miinilaeval Sakala oli kontrollimise ajahetkel enam kui 30 inimest, siis selgitatakse praegu välja, kellele leitud alkohol ja sigaretid kuulusid. Peamine eesmärk on teada saada kas mõni meeskonna liikmetest omas alkoholi ja sigarette üle kuriteokoosseisu piirmäära koguses või on tegemist väärteorikkumisega,» rääkis Kallas.

Maksu ja tolliamet alustas juhtunu uurimiseks kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvide järgi, mis käsitlevad alkoholi ja tubakatoodete käitlemise korra rikkumist. Kohus võib süüdimõistmisel selliste tegude eest karistada rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega.

Sakalalt leiti 56 kasti maksumärkideta sigarette, ligi 1000 liitrit kanget alkoholi, umbes 300 liitrit veini ja üle 400 liitri õlut.

Kallas selgitas, et sigarettide puhul ületab leitud kogus kriminaalkuriteo piirmäära umbes viiekordselt. Salasigarettide puhul algab kuriteo piir umbes kümnest kastist sigarettidest inimese kohta.

Alkoholi puhul sõltub see konkreetse alkoholi mahuprotsendist.

Laevalt leiti alkoholi erinevatest kohtadest, muu hulgas oli see ladustatud näiteks meeskonnaliikmete magamisasemetele. Laevalt leitud sigaretid on enamasti L&M marki. Alkoholi oli laevas väga erinevat, nii õlut, veini kui ka kanget alkoholi. Muu hulgas leidsid tollitöötajad miinijahtijalt õlut Saku Originaal ja A.Le Coq Premium. Kangest alkoholist oli laeval muu hulgas näiteks likööri Vana Tallinn ja Mozart ning rummi Captain Morgan.

Maksu- ja tollimeti tolliosakonna uurijad avastasid Tallinnasse paaripäevasele puhkusele saabunud NATO miinitõrjegruppi kuuluva miinijahtija Sakala pealt alkoholi ja sigaretid eelmise nädala reedel. Juhtumist andis ametnikele teada mereväe juhatus ise.

«Uurimine käib. Kui paljudele kahtlustus või süüdistus esitatakse, on mul esialgu väga raske kommenteerida,» ütles mereväe laevastiku ülem Jüri Saska eile TV3le. Praegu ei ole teada, kas Sakala komandör osales salaveos, küll aga vastutab ta kõige eest, mis toimub laevas.

Sakala komandör on kaptenmajor Ott Laanemets. Sakala on tänaseks mereväebaasist lahkunud ja jätkab missiooni. Laeva meeskonda kuulub 34 inimest.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles