Pomerants: raskete ilmaolude tõttu võib põlengu põhjuste uurimine aega võtta

Kadri Ratt
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haapsalu väikelaste hooldekodu oli väga heas korras ja range kontrolli all.
Haapsalu väikelaste hooldekodu oli väga heas korras ja range kontrolli all. Foto: Liis Treimann

Siseminister Marko Pomerantsi sõnul on Haapsalu lastekodu tulekahju kustutamisel kasutatud vesi öösel kõik ära jäätunud ning see raskendab uurijate tööd.

Pomerantsi sõnul suunati eile kõik jõud inimeste päästmiseks ja nende ohutuse tagamiseks ning täna võetakse sündmuskohalt proove, suheldakse ohvritega ja tehakse vajalikud ekspertiisid.

Tema kinnitusel jõudis esimene päästemeeskond eile sündmuskohale nelja minutiga, kuid paraku võib tuli sõltuvalt asjaoludest umbes sama kiiresti surmavaks muutuda. Tema sõnul võib temperatuur tulekahju korral vaid viie minutiga tõusta 500 kraadini.

Küsimusele, kas lastekodus oleks pidanud olema sprinkler-süsteem, vastas Pomerants, et see pole kohustuslik ning seda kasutatakse hoolekandeasutustes väga harva, eriti veel, kui tegemist on voodihaigetega.

Peaminister Andrus Ansipi sõnul oli Haapsalu lastekodu hoone ehitatud vastavalt Euroopa rangetele standarditele, tuleohutusabinõusid kontrolliti viimati 19. jaanuaril ning siis mingeid rikkumisi ei tuvastatud. Ka pole tema sõnul tuvastatud varasemaid rikkumisi hoone projekteerimisel, ehitamisel ega ekspuateerimisel.

«Ometi on meil kümme hukkunut. Nüüd peavad uurimisorganid välja selgitama, miks,» nentis ta.

Uurimist juhib Lääne ringkonnaprokuratuur riigiprokuratuuri kontrollimise all. Hetkel pole Ansipi sõnul prokuratuurilt tulekahju tekke põhjuste kohta laekunud ühtegi versiooni, mida saaks avalikkusega jagada.

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul oli tulekahju puhkemise ajal lastekodus üheksa töötajat, mis oli seaduse järgi piisav. Senise info kohalt viibisid nad Pevkuri sõnul kõik majas, kuid kus täpsemalt keegi paiknes ja kuidas käitus, selgub uurimise käigus. Lapsi ja noori oli hoones samal ajal 37.

Kaks töötajat, kes esimestena lastele appi jõudsid, said ministri sõnul ise vingukahjustusi ning viibivad praegu haiglas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles