Blogi: koalitsioonileping sai allkirjad, Ratas sai riigikogu toetuse (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Keskerakonna esimees Jüri Ratas, Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees Margus Tsahkna ning Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees (SDE) Jevgeni Ossinovski allkirjastasid täna Toompea lossi Valges saalis koalitsioonilepingu, misjärel andis riigikogu Ratasele valitsuse moodustamiseks volitused.

Pärast leppe allkirjastamist tutvustas uue valitsuse peaministrikandidaat, Keskerakonna esimees Jüri Ratas riigikogu istungil uue valitsuse moodustamise aluseid ja vastas üle kahe tunni saadikute küsimustele. Seejärel andis parlament talle valitsuse moodustamiseks volitused. Volituste andmise poolt hääletas 53 koalitsioonisaadikut, vastu oli 33 riigikogu liiget Reformierakonnast ja Vabaerakonnast ning erapooletuks jäi seitse Konservatiivsesse Rahvaerakonda kuuluvat riigikogu liiget.

Istungil viibinud koalitsioonisaadikutest ei hääletanud keskerakondlane Peeter Ernits. Hääletuselt puudusid haiguse tõttu riigikogu tööst eemal viibiv keskerakondlane Rein Ratas ja tagasiastumisest teatanud sotsiaaldemokraat Mark Soosaar.

Volituste saamise järel sõidab Ratas teisipäeva õhtupoolikul koos ministrikandidaatidega Kadriorgu, kus president nimetab valitsuse ametisse. Uus valitsus astub ametisse kolmapäeva pärastlõunal, kui uued ministrid on andnud riigikogu ees ametivande. Oma esimese istungi peab uus valitsus neljapäeval.

Valitsuses vahetub 15 ministrist üheksa

Uue valitsuse viimased ministrikandidaadid said paika täna vahetult enne koalitsioonilepingu allkirjastamist, kui selgus, et IRLi esimees ja lahkuva valitsuse sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna asub uues valitsuses kaitseministriks ning tema senise ministrikoha saab IRLi aseesimees Kaia Iva. Keskkonnaministrina jätkab uues valitsuses Marko Pomerants, justiitsministrina Urmas Reinsalu ja rahandusministrina Sven Sester.

Keskerakond ja SDE nimetasid oma ministrikandidaadid juba laupäeval. Keskerakonnast saab majandusministriks Kadri Simson, haridusministriks Mailis Reps, maaeluministriks Martin Repinski ja riigihaldusministriks Mihhail Korb. SDEst jätkavad oma senisel kohal tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski ja kultuuriminister Indrek Saar, välisministriks on esitatud Sven Mikser, siseministriks Andres Anvelt ning ettevõtlus- ja majandusarengu ministriks Urve Palo.

Kahel ministril on keskharidus

Loodavas valitsuses on kaks keskharidusega ministrit, kirjutas BNS. Kõrgharidust pole Keskerakonna poolt maaeluministriks määratud parlamendisaadikul Martin Repinskil ning IRLi esimehest tulevasel kaitseministril Margus Tsahknal.

Keskerakondlasest tulevane haridus- ja teadusminister Mailis Reps ütles BNSile Repinski ministriks saamist kommenteerides, et väärtustab haridust väga kõrgelt, kuid peab ülimalt vajalikuks ka valdkonna põhjalikku tundmist ning reaalset kompetentsust. «Martin Repinski on tõestanud nii põllumajandusettevõtjana kui ka riigikogulasena, et ta seisab südamega põllumeeste eest ning töötab selle nimel, et põllumeeste olukorda parandada ning Eesti maaelu arendada. See on väga tähtis,» sõnas Reps.

Reps nentis, et Repinskil on küll hetkel veel keskharidus, kuid lisas, et seesuguseid ministreid on Eesti valitsustes läbi aegade olnud teisigi. «Muuseas, need ministrid on oma tööga väga hästi hakkama saanud. Olen kindel, et ka Martin Repinski saab maaeluministrina väga edukalt hakkama,» lisas Reps.

Rääkides hariduse väärtustamisest laiemalt, sõnas Reps, et «lisaks minule hindab head haridust ka Martin Repinski ise, kes on minule teadaolevalt omandamas kõrgharidust finantsjuhtimise erialal Mainori kõrgkoolis». «Mõistan, et tulevase ministri graafik muutub lähiajal väga tihedaks ning kiireks, kuid loodan, et siinkohal kehtib ütlus, kes teeb, see jõuab,» lisas ta.

Tsahknal on jäänud lõpetamata Tartu Ülikooli usuteaduskond ning ta on õppinud ka ühe aasta Toronto Ülikoolis rahvusvahelise õiguse erialal. 

Riigikogus toimub hulk muudatusi

Keskerakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) liikmete ministriteks asumine ja Reformierakonna koalitsioonist välja jäämine toob kaasa suured muudatused riigikogu koosseisus.

Peaministriks saava Jüri Ratase asendusliige on Maardu linnapea Vladimir Arhipov, kes kavatseb aga riigikokku minekust loobuda. Tema asemel avaneb võimalus parlamenti pääseda Sindi linnapeal Marko Šorinil. Šorin ütles Pärnu Postimehele, et ta otsustab riigikokku mineku lähipäevil.

Majandus- ja taristuministriks saava Kadri Simsoni asendusliige on Nõmme linnaosavanem Tiit Terik, kes on Keskerakonna liige alates 2007. aastast. 2009. aasta ja 2013. aasta kohalike omavalitsuste valimistel osutus ta valituks Tallinna linnavolikogusse. 

Haridus- ja teadusministriks saava Mailis Repsi asendusliige on Viljandi linnavalitsuse liige ja Keskerakonna Viljandimaa piirkonna esimees Helmut Hallemaa.

Maaeluministri kohale asuva Martin Repinski asendusliige on Sillamäe aselinnapea Eevi Paasmäe.

Riigihaldusministriks saava Mihhail Korbi asendusliige on Vinni vallavanem Toomas Väinaste.

Loodavas valitsuses SDE ettevõtlus- ja majandusarengu ministriks saava Urve Palo asendusliige on praegune ettevõtlusminister Liisa Oviir, kes pole varem riigikogus olnud.

SDE välisministriks saava ja riigikogust lahkuva Sven Mikseri asendusliige on režissöör ja muusik Hardi Volmer, kes sai parlamenti asendusliikmena ka aastal 2014 pärast Sven Mikseri nimetamist kaitseministriks.

Siseministriks saava Andres Anvelti asendusliige on Barbi-Jenny Pilvre-Storgard, kes oli ka riigikogus 2014. aasta kevadest 2015. aasta kevadeni, kui Anvelt töötas justiitsministri kohal.

Kuna kaitseminister Hannes Hanso läheb riigikokku tagasi, peab sealt lahkuma tema asendusliige, endine Emmaste vallavanem Kalev Kotkas.

IRLi osas muudatusi ei tule, kuna sotsiaalkaitseministriks saav Kaia Iva ei kuulu riigikokku ning Tsahkna, Pomerants ja Reinsalu ja Sester on juba valitsuses.

Kuna Reformierakonna valitsus astub peaministri umbusaldamise tõttu tagasi, naasevad ministrid riigikokku ja neile peavad koha vabastama seitse asendusliiget.

Ametist astuvad tagasi ja naasevad riigikokku senine peaminister Taavi Rõivas, haridus- ja teadusminister Maris Lauri, välisminister Jürgen Ligi, maaeluminister Urmas Kruuse, majandus- ja taristuminister Kristen Michal, siseminister Hanno Pevkur ning riigihalduse minister Arto Aas.

Riigikogu Reformierakonna asendusliikmetena lahkuvad parlamendist vastavalt Andre Sepp, Rait Maruste, Kristjan Kõljalg, Mati Raidma, Vilja Toomast, Peep Aru ja Imre Sooäär.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles