Valitsuse vahetusega muutuvad ka fraktsioonide ja parlamendikomisjonide juhid (4)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Tamm.
Tarmo Tamm. Foto: Eleri Lõhmus / Valgamaalane

Valitsuse vahetus toob riigikogus lisaks hulga asendusliikmete saabumisele ja lahkumisele kaasa muudatusi riigikogu juhatuses ning fraktsioonide ja parlamendikomisjonide juhtkonnas.

Keskerakonna riigikogu fraktsioon valis majandus- ja taristuministriks asuva Kadri Simsoni asemel saadikurühma juhtima Tarmo Tamme. Keskfraktsiooni pressiesindaja teatel toetas Tamme valimist 19 ja selle vastu oli seitse saadikurühma liiget.

«Fraktsiooni esimehe positsioon on ääretult suur vastutus ning võtan seda väga tõsiselt. Keskerakond on peaministri erakond ning me peame sellena käituma ka parlamendis,» ütles Tamm fraktsiooni teatel. «Olen kindel, et Keskerakond suudab jätkata ühtsena ning ühise eesmärgi nimel pingutades.»

Tulevase haridus- ja teadusministri Mailis Repsi asemel valiti fraktsiooni aseesimeheks Erki Savisaar. Fraktsiooni aseesimehena jätkab ka Valeri Korb.

Samuti saab valitsuse vahetuse tõttu uue esimehe Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) fraktsioon, mida tõenäoliselt hakkab juhtima praegune aseesimees Kalvi Kõva. Seni juhtis saadikurühma Andres Anvelt, kellest saab uues valitsuses siseminister.

Opositsiooni jäänud Reformierakonna fraktsiooni esimeheks saab erakonna juhi, lahkuva valitsuse peaministri Taavi Rõivase ettepanekul praegune majandusminister Kristen Michal, aseesimeesteks aga senine siseminister Hanno Pevkur ja haridusminister Maris Lauri. «Fraktsioon koguneb nende otsuste tegemiseks neljapäeva hommikul, vahetult pärast ministrite ühinemist fraktsiooniga,» ütles fraktsiooni pressiesindaja,

Riigikogu saab uued aseesimehed

Tõenäoliselt ülejärgmise nädala esmaspäeval valib riigikogu erakorraliselt uued aseesimehed. Praegu töötab riigikogu esimese aseesimehena Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Helir-Valdor Seeder ja teise aseesimehena Keskerakonna esimees ja tulevane peaminister Jüri Ratas.

Koalitsioonikõnelustel saavutatud kokkuleppe järgi saab esimese aseesimehe koha Keskerakond ja teise aseesimehe koht jääb opositsioonilisele Reformierakonnale. Keskerakonna fraktsioon esitab aseesimehe kandidaadiks ilmselt Enn Eesmaa, Reformierakond peaks oma kandidaati arutama lähiajal, ERRi teatel võib selleks saada lahkuva valitsuse peaminister, Reformierakonna esimees Taavi Rõivas.

Riigikogu esimehena jätkab sotsiaaldemokraat Eiki Nestor.

Muutuvad ka parlamendikomisjonide juhid

Koalitsioonikõnelustel jagati ümber ka parlamendikomisjonide juhtide kohad. IRL saab endale välis-, majandus-, maaelu-, põhiseadus- ja julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjoni ehk niinimetatud kapo-komisjoni esimehe koha.

IRLi fraktsioon pakub väliskomisjoni esimeheks seni kaitsekomisjoni juhtinud Marko Mihkelsoni, majanduskomisjoni juhiks varasema sotsiaalkomisjoni esimehe Aivar Koka ning maaelukomisjoni esimeheks praegu riigikogu aseesimehena töötava Helir-Valdor Seederi.

Põhiseaduskomisjoni hakkab juhtima senine julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjoni juht Ken-Marti Vaher ning erikomisjoni esimeheks saab praegu õiguskomisjoni kuuluv Raivo Aeg.

SDE-le hakkab kuuluma nelja parlamendikomisjoni esimehe koht. Praeguseks on teada vaid see, et keskkonnakomisjoni jääb juhtima Rainer Vakra.

Opositsiooniline Reformierakonna fraktsioon otsustas täna esitada rahanduskomisjoni aseesimehe kandidaadiks senise esimehe Remo Holsmeri ning väliskomisjoni aseesimehe kandidaadiks kunagise välisministri Keit Pentus-Rosimannuse. «Teised positsioonid otsustatakse siis, kui tänased valitsuse liikmed on fraktsiooniga liitunud,» ütles fraktsiooni pressiesindaja Postimehele.

Esimesena valis täna uued juhid riigikogu rahanduskomisjon, mille esimeheks sai keskerakondlane Mihhail Stalnuhhin ja aseesimeheks Remo Holsmer.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles