Valmisfirmade müüjate süüdimõistmine kartellileppes jääb jõusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Puka vallavanem läheb kohtu alla. Pilt on illustratiivne.
Endine Puka vallavanem läheb kohtu alla. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Valmisfirmade müügiga tegelenud grupi ärimeeste ja nendega seotud ettevõtete süüdimõistmine kartellileppe sõlmimises jääb lõplikult jõusse, kuna riigikohus ei võtnud süüasja osaliste kassatsioonkaebuseid esmaspäeval menetlusse.

Harju maakohus langetas süüdimõistva otsuse mullu 24. septembril . OÜ Liivikas Varad sai 150 000-kroonise rahalise karistuse,  millest kohe tuleb tasuda 50 000  krooni, ülejäänud karistusosa kanda aga tingimisi kolmeaastase katseajaga. OÜ Wasp Project sai 100 000-kroonise rahalise karistuse, millest kohe tuleb tasuda 50 000 krooni, ülejäänud summat aga maksta ei tule, kui firma ei soorita kolmeaastase katseaja jooksul uut kuritegu.

I.Knudsen OÜ , OÜ Volbeko Consult ning OÜ Amador LC said kõik 50 000-kroonise karistuse, millest pool tuleb reaalselt tasuda, ülejäänud karistusosa mõistis aga kohus firmadele tingimisi kolmeaastase katseajaga.

Eraisikutena mõistis kohus süüdi Paap Suurmaa, kellel tuleb tasuda 20.000 krooni suurune rahaline karistus. Hannes Rosin sai 19 500-kroonise, Hardi Reiter 10 000-kroonise ja Ivo Valvet 15 000-kroonise rahalise karistuse.

Ainsana mõistis kohus õigeks Alphaline Consult OÜ ning firma esindaja Mari-Liis Väljaku.

Süüasja osalised viisid vaidluse ringkonnakohtusse, kuid teise astme kohus jättis mullu detsembris maakohtu lahendi jõusse. Seepeale esitasid Valveti, Reiteri, Suurmaa ja Rosina ning nende ettevõtteid kaitsnud advokaadid kassatsioonkaebused riigikohtusse, kuid need ei saanud esmaspäeval menetlusluba. Riigikohus ei võtnud menetlusse ka OÜ Amador LC kaitsja kaebust. See tähendab süüdimõistmise lõplikku jõustumist.

Riigiprokuratuuri andmetel käivitus kriminaalasi tunamullu augustis, kui tekkis kahtlus, et valmisfirmade müügiga tegelevad ettevõtjad leppisid omavahel kokku osutatava teenuse hinna tõstmise ning kokkulepe viidi hiljem ka ellu.

Paap Suurmaad (63), Hannes Rosinat (31), Hardi Reiterit (39), Ivo Valvet (70) ja Mari-Liis Väljakut (29) süüdistas riigiprokuratuur selles, et olles firmade juhatuse liikmed ning tegutsedes juriidiliste isikute nimel ja huvides, võtsid mullu suvel konkurentsi kahjustava tegevusega osa kokkulepetest ja kooskõlastatud tegevusest. Nende eesmärk oli Tallinnas ja Harjumaal valmisfirmade müügi teenust pakkudes teenida konkureerimist vältides suuremat kasumit.

OÜ-d Wasp Project, Liivikas Varad, Volbeko Consult, I. Knudsen OÜ, Alphaline Consult, ABC Kapital ja Amador-LC tõstsid oma teenuse hinda ja panid uurimisandmetel nii oma juhatuse liikmete tegevuse kaudu toime kuriteo. Selleks oli kokkulepe ja kooskõlastatud tegevus, millega otseselt ja kaudselt määrati kindlaks kolmandate isikute suhtes hinna- ja muid kauplemistingimusi.

Kohtu all olev Paap Suurmaa on seotud Liivikas Varadega, Hannes Rosin OÜ-ga Wasp Project, Hardi Reiter I. Knudsen OÜ-ga, Ivo Valve Volbeko Consultiga ja Mari-Liis Väljak Alphaline Consultiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles