Aasmäe: islamist väljaastumise karistus on surm

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hardo Aasmäe.
Hardo Aasmäe. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Majandusgeograaf ja entsüklopedist Hardo Aasmäe rõhutas multikulturalismist ja immigrantidest Euroopas rääkides, et islamist väljaastumise karistus on surm.

«Islam on sallimatu ja ühesuunaline mõtteviis, sealt ei saa välja astuda, seda karistatakse surmaga,» rõhutas Aasmäe ETV saates «Välisilm».

«Peame vaatama tõele näkku, 20. sajandil on suuremad poliitilised probleemid Euroopas lahendatud etnilise puhastusega. Kahjuks on see olnud pidev praktika. See on akadeemilise mõtlemise koht, miks see on nii,» sõnas Aasmäe.

Eesti Välispoliitika Instituudi direktor Andres Kasekamp ei vaidlustanud Aasmäe ajalookäsitlust, aga et etniline puhastus oleks tulevikuprognoos, sellega ta ei nõustunud.

«Saksamaal pole tegelikult multikulturaalsus läbi kukkunud, kuna seda polegi kunagi praktiseeritud. Türklased kutsuti 1960. aastail külalistöölisteks ning loodeti, et nad lahkuvad ise. Poliitika oli nendega mitte tegeleda, aga see pole multikulturaalsuse poliitika, multikulturaalsus on olnud poliitika Kanadas ja Austraalias,» selgitas Kasekamp.

«Kui me vaatame islami pilguga lääne jõukale maailmale, siis ta näeb seda maailma endale allutatuna. Eurooplased ise mõista islami olemust, Lähis-Idas on näha, et niipea kui demokraatia korra kehtestub, niipea sa islami riigi tulemuseks varsti saad,» nentis Aasmäe.

«Islami vaatevinklist võib öelda, et nad ei saa päris aru kristlusest, meie paistame ka kõik sarnased ja ühtemoodi neile,» pareeris Kasekamp.

«Meile jääb mulje, et kui itaallanna abiellub moslemiga, ei teki sellest probleemi, aga järgmistes põlvedes tekivad probleemid. Minu mõtted liiguvad pigem seda rada, et väljasaatmist tuleb käsitleda ühe valikuna,» leidis Aasmäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles