Juba tuttavasse ministrikabinetti naasnud Urve Palo: aitan Kadri Simsonit hea meelega (4)

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna majandusministeeriumisse tööle naasnud Urve Palo avaldas lootust, et koostöö kõrvalkabinetis tööle asuva Kadri Simsoniga saab olema sujuv. Seda hoolimata sellest, et inimesed kipuvad tema hinnangul pigem arvama seda, et kui naised on koos, peab ka kätš olema.

Kui riigikogus said paraadpildid tehtud, oligi aeg uutel ministritel sammud tööle seada. Majandusministeeriumi kantsler võttis värske majandus- ja taristuministri Kadri Simsoni (KE) ja ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri Urve Palo (SDE) auto peale ning üheskoos mindigi ministeeriumise Harju tänavale.

Kabinetti jõudes oli aega vaid mõneks õnnitluseks ja napiks intervjuuks, misjärel pidid ministrid juba nõupidamisele ruttama. Muide, ka keset intervjuud tuldi Urve Palole tooma pabereid, kuhu oli koondatud kõik oluline, millega end esmajoones kurssi viia.

Kuidas tunnete end samasse majja ja isegi samasse kabinetti naastes (Urve Palo on varem olnud ka majandusminister ja ettevõtlusminister – toim.)?

Ma olen palju kasutanud üht ütlust, aga ma näen jälle, et see vastab tõele: «Kui inimesed teevad plaane, siis jumalad naeravad». Mul ei olnud ju riigikogus olles mingisugust teadmist ja kinnisideed, et ma tahan kindlasti majandusministeeriumisse tagasi tulle. Ometi nii läks.

Ühest küljest on hea meel näha endisi kolleege, kuid teisest küljest tean ma kogenud ministrina ka seda, millised on ministriameti varjupooled. Seetõttu on hakkamasaamise osas tegelikult ka väike murelikkus sees – et ma ise oleks endaga rahul ja et ka teised oleks minu tööga rahul. Ehk lühidalt öeldes, eufooriat ei ole, kuid töine tunne on küll.

Mis te arvate, kuidas see töö Kadri Simsoniga sujuma hakkab? Kuuldavasti teil Anne Sullinguga nii hästi asjad ei sujunud.

Kusjuures, mina ei saagi aru, kust see jutt tuleb. Meil ei olnud Anne Sullinguga isiklikke ütlemisi ega probleeme. Tol ajal, kui mina majandusministeeriumisse tulin, oli mul väga lai vastutusala, kuid Anne Sullingul oli üsna kitsalt ainult väliskaubandus. Siis ma ütlesin, et kui uuesti portfelle jagatakse, siis ei ole mõistlik neid nii ebavõrdselt jagada. Muidugi ei olnud see Anne Sullingu süü.

Ma arvan, et see jutt tuli pigem sellest, et tülisid taheti näha. Naised koos – siis peab ju kätš olema! Mina julgen kindlalt väita, et meil ei olnud mingit kätši.

Ja usute, et Kadri Simsoniga ei lähe kätšiks?

Kadriga on meil sisujaotus palju ühtlasem ja ma usun, et see on mõlemale hea. Minu vastutusalas on nüüd kõik peale energeetika, transpordi ja siseturu. Need on Kadri vastutusalas. Ja kõik muu, näiteks turism, ettevõtlus, ehitus ja IT, on minu portfellis. See on juba selline portfell, millega saab rahulikult tööd teha ja selleks on ka ressursid olemas. Ja Kadril on omakorda mahukas portfell, nii et tal on töid ja tegemisi nii et jagub kohe kõvasti.

Kui ta tahab midagi minuga arutada, siis ma hea meelega aitan. Mina näen väga head alust koostööks.

Kas te plaanite oma töös jätkata sama joont, mida eelmine ettevõtlusminister Liisa Oviir või kavatsete midagi kardinaalselt teisiti teha?

Seda on raske öelda, sest siis ma peaksin hakkama detailselt vaatama minister Oviiri seniseid tegevusi. Laias laastus jätkas ta ju neid tegevusi, mida mina olin alustanud, nagu näiteks elamumajandus või EASi toetusmeetmeid puudutav.

Mul ei ole veel piisavalt informatsiooni selle kohta, millised on tema uued algatused ja kas ma nendega jätkan. Ma viin end kõigepealt kurssi.

Kui rääkida EASist, siis kas teie ettevõtlusministrina sekkuksite nõukogu töösse nii, nagu eelmine ettevõtlusminister EASi nõukogu töösse sekkus Hanno Tombergi asjus?

Mul ei ole infot selle kohta, et ta oleks sekkunud. Lõppkokkuvõttes, ka õiguskantsler Ülle Madise ütles, et minister ei saa nõukogu eest otsustada või neid sundida.

Jah, kuid tundus, et tegemist oli väga rangete suunistega.

See, et ministri poolt tuleb nõukogule suuniseid, on ju iseenesest normaalne. Kas nõukogu neid arvestab või mitte, on juba teine asi. Kas ja milliseid soovitusi ta konkreetselt andis, ei oska mina öelda. Ma tean, et nõukogu tegi oma otsuse, mina aktsepteerin seda otsust ja lähen siit edasi. Igal juhul tuleb EASis juhikonkurss.

Kas homme kavatsete juba mingi teema käsile võtta või läheb homne päev veel sisseelamisele?

Homme on valitsuse istung ja kabinetiarutelu, kuid reedeks on mul juba terve päev tihedaid kohtumisi täis. Näiteks on plaanis kohtumised ka eelmainitud EASI küsimuses. Ja edasi pean ma hakkama vaatama seda, mida teha selleks, et minu poliitilised prioriteedid teoks saaksid.

Eks ma hakkan otsast pihta ja annan endale aru, et ühe päeva, nädala või kuuga ma kogu maailma ära ei paranda. Ma olen õppinud, et muidu põlen ruttu läbi. Aga kui järjekindlalt tööle hakata, saab maailm lõpuks parem küll.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles