Avinurme ja Lohusuu elanikud hääletasid Ida-Virumaa koosseisust lahkumise poolt

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimine.
Valimine. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ida-Virumaa Avinurme ja Lohusuu elanikud pooldasid küsitlusel ühinemist Jõgevamaa Saare ja Kasepää valla ning Mustvee linnaga; uue omavalitsuse nimena eelistati Mustvee valda.

Otsuse liituda haldusreformi käigus Jõgevamaa poole tegid Avinurme ja Lohusuu vallavolikogu juba suvel. Algul ühinemist kavandanud kaheksast omavalitsusest on nüüdseks alles jäänud viis, rahvaküsitlused toimusid pühapäeval ja esmaspäeval neis kõigis.

Lohusuus osales rahvaküsitlusel 41 inimest ehk 6,8 protsenti nimekirja kantud elanikest, 37 neist pooldas ühinemist, neli oli vastu, kirjutab Põhjarannik.

Vallavanem Aare Järvik hindas tulemuse ootuspäraseks: «Oleme ju algusest peale selles suunas ühinemise nimel tegutsenud ja inimesed on selle mõttega harjunud. Vallaelanike liikumissuund on ju Mustvee poole, nüüdne on selle loogiline jätk. Oleme omavalitsusjuhtidega pidevas kontaktis olnud ja tundub küll, et need viis on üsna kindlalt koos edasi minemas.»

Avinurme vallas oli küsitluses osalenute protsent pisut kõrgem − 7,5. 83 osalenud elanikust oli ühinemise poolt 76, vastu kuus inimest, üks sedel oli rikutud ehk tühjaks jäetud.

Lisaks ühinemisele «jah» või «ei» ütlemisele pidid lohusuulased ja avinurmlased samal küsitlusel teada andma, kas nad eelistavad uue omavalitsuse nimena Mustveed või Kesk-Peipsit.

Avinurme vallas jagunesid hääled 48:32 Mustvee kasuks, kusjuures suurem oli selle nime pooldajate osakaal Ulvi küsitluspunktis, Avinurme punktis sai Kesk-Peipsi ühe häälega ülekaalu.

«Mustvee on nimena loogilisem ja tuntum ka,» ütles vallavanem Aivar Saarela, et ühinemiskomisjonideski on pigem selle poole kaldutud.

Järgmisena kinnitavad volikogud lähiajal küsitlustulemused ning seejärel, tõenäoliselt detsembri esimeses pooles, ka ühinemislepingu.

21. detsembril peavad Mustvee kultuurikeskuses istungi kõigi viie ühineva omavalitsuse volikogud, misjärel ühinemisleping Jõgeva maavanemale pidulikult üle antakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles