Luik: Stalnuhhini käitumine on ennekuulmatu (13)

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Stalnuhhin.
Mihhail Stalnuhhin. Foto: Mihkel Maripuu

Saatejuhid Mart Luik ja Priit Hõbemägi pidasid Kuku raadio saates «Keskpäevatund» ennekuulmatuks ja skandaalseks, et riigikogu rahanduskomisjoni juht Mihhail Stalnuhhi otsustas meediaga lihtsalt mitte suhelda. 

«Te kindlasti teate, et pärast seda, kui mind ei lastud debattidele, mina ei suhtle ERRiga, ei raadio ega televisiooniga ja nii see jääb,» ütles Stalnuhhin eile «Aktuaalsele kaamerale», vahendas ERR. Nimelt soovis uudistesaate reporter küsida temalt nn katuserahade jagamise kohta tuleva aasta eelarves.

Stalnuhhini pahameele põhjus on 2014. aasta europarlamendi valimiste eel venekeelses Raadio 4-s toimunud erakondade esinumbrite debatt, kuhu Keskerakond soovis saata partei esimehe Edgar Savisaare asemel Mihhail Stalnuhhini. Esinejat oli lubatud vahetada aga juhul, kui esinumbri vene keele oskus pole debati jaoks piisavalt hea, kuid Savisaar oskab vene keelt väga hästi.

Keskerakonna esimees Jüri Ratas lubas sekkuda ja teha Stalnuhhinile selgeks, et komisjoni esimehe positsioonis sellist käitumist lubada ei saa.

Vale tool

Tänases «Keskpäevatunnis» jõudsid Mart Luik ja Priit Hõbemägi järeldusele, et valitsuses on praegu vähemalt kaks probleemset keskerakondlast. Lisaks maaeluminister Martin Repinskile tekitab peaministrile peavalu ka rahanduskomisjoni uus esimees Mihhail Stalnuhhin, kes keeldub rahvusringhäälinguga suhtlemast.

«See on ennekuulmatu ja see asi tuleb peaministril ära klaarida. Ei saa olla nii, et nii tähtsa komisjoni, nagu seda on riigikogu rahanduskomisjon, esimees lihtsalt ei suhtle meediaga,» arvas Luik. «See on kahtlemata skandaalne,» nõustus Hõbemägi. «See näitab, et inimene ei saa aru, millist positsiooni ta täidab ja kuhu ta on sattunud.»

Hõbemägi leidis, et kui Stalnuhhin hakkab Keskerakonna esimehele, peaminister Jüri Ratasele pidevat peavalu põhjustama, ei ole ka välistatud, et varsti saab rahanduskomisjon endale uue esimehe. «Töörahu peab olema.» 

Kui riigikogu ühe olulisema komisjoni esimees ei saa aru, milline roll on ajakirjandusel seadusandja soovide ja plaanide valgustamisel avalikkusele, siis istub ta saatejuhtide hinnangul vale tooli peal. «Teisest küljest, kui ta klammerdub sinna toolijalgade külge nagu tigu oma karbi külge, siis tekivad sellest probleemid Jüri Ratasele endale,» tõdes Hõbemägi.

Ta viskas ka õhku küsimuse, kes on kelle pantvang - kas Ratas on Savisaare (endine esimees Edgar Savisaar - toim) või Savisaar Ratase pantvang?

Vesi Savisaare veskile

«Tundub, et valitsuses oleval Keskerakonnal ei ole õnnestunud veel Savisaart pantivangi võtta. Üritavad töölepingu, autoga seonduvate kulude kinnimaksmise ja kogu selle paketiga teda pantvangi võtta, aga oh häda, Savisaar ei taha paberitele alla kirjutada,» jutustas Luik.

Mõlemad leidsid, et Savisaare positsioon fraktsioonis on jätkuvalt tugev ja fraktsioon ei ole ühtne. Hõbemägi pidas tähelepanuväärseks Savisaare lähedase toetaja Peeter Ernitsa otsust jätta Ratasele valitsuse moodustamiseks volituste andmise poolt hääletamata. Kuigi Ernits ütles, et ta ei teinud seda meelega ja palus eksituse pärast vabandust, positsioneeris Ernits end sellega Hõbemäe sõnul väga selgelt Savisaare lähima võitluskaaslasena, sest julges uue peaministriga vastuollu minna.

«Mulle tundub, et see õhkõrn ülekaal, mis Ratase seltskonnal oli, hakkab lagunema. Valitsus ja igapäevased asjad võtavad kogu energia ära, mis on omakorda vesi Savisaare veskile,» arvas Hõbemägi.

Luik nentis, et kuigi koalitsioonipoliitikud arvavad, et Savisaar on eilne päev, siis ilmselt ei peaks teda veel maha kandma. «Saame näha. Asja teeb veel kahtlemata põnevaks see, et kui teisitimõtlejaid (Savisaare toetajad - toim) koguneb seitse kuni kaheksa, siis pole koalitsioonil riigikogu saalis enam enamust käes.»

Hõbemägi lisas, et kui Savisaare-tiiva toetajate hääled kaovad, teeb see jällegi Vabaerakonna positsiooni põnevaks.

Meenus Lang

Saatejuhid olid ühel nõul, et valitsuse kiire kokkupanek paistab välja igalt poolt. «Selge see, et Keskerakond ei jõudnud piisavalt Repinski tausta analüüsida, aga kas on mõtet võtta ametisse minister, kes kohe esimesel nädalal ajakirjanikega sellist šõud korraldab,» arutles Luik viidates eile toimunud pressikonverentsile, kus maaeluminister ei suutnud paljudele küsimustele vastata. 

Tema arvates meenutab Repinski ümber toimuv Rein Langi lahkumist kultuuriministeeriumist. «Ega ta sellepärast lahkunud, et ta Sirbi juhtkonnas äkilisi vangerdusi tegi, vaid põhjusel, et ta vassis ja susserdas selle asja juures.»

Hõbemägi lisas, et Ratas ilmselt ei soovi, et valitsuses on keegi, kellega pidevalt jama on. «Ta ei taha ju, et neid hakataks mõne aja pärast Hollandi kitsejuustu valitsuseks pidama.»

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles