Mitmed süüteod tõid Kõpu endisele vallajuhile tingimisi vangistuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pisike Kõpu vald ühineb vallavolikogu otsuse järgi Suure-Jaaniga. Osa kohalikke on asunud aga seisma selle eest, et liitumine toimuks Viljandi vallaga.
Pisike Kõpu vald ühineb vallavolikogu otsuse järgi Suure-Jaaniga. Osa kohalikke on asunud aga seisma selle eest, et liitumine toimuks Viljandi vallaga. Foto: Elmo Riig

Tartu maakohus mõistis Kõpu endise vallavanema Tõnu Kiviloo esmaspäeval süüdi mitmes ametialases kuriteos ja karistas teda tingimisi vangistusega.

Kohus tunnistas Kiviloo (51) süüdi toimingupiirangu rikkumises, omastamises, dokumendi võltsimisele kihutamises ja soodustuskelmuses. Kõpu vallavalitsuse vara omastamises summas 2028 eurot mõistis kohus Kiviloo õigeks, kuna selles osas loobus süüdistusest prokurör. Samuti mõistis kohus Kiviloo õigeks ühes soodustuskelmuse episoodis, kuna tema süü selles ei leidnud tõendamist.

Kohus mõistis Kiviloole kolmeaastase tingimisi vangistuse nelja-aastase katseajaga. Eelvangistuses on Kiviloo oma karistusest ära kandnud juba kolm päeva. Lisakaristusena ei tohi Kiviloo kolme aasta jooksul alates kohtuotsuse jõustumisest töötada riigi või kohaliku omavalitsuste asutuses või organis või avalik-õiguslikus juriidilises isikus, kui talle on pandud haldamis-, järelevalve või juhtimisülesanded või varaliste väärtuste liikumist korraldavad ülesanded.  

OÜ Kõpu Kõrtsitalu ja Sven Reissi (48) mõistis kohus neile vastavalt esitatud soodustuskelmuse ja soodustuskelmusele kaasaaitamise süüdistuses õigeks. Nende süü ei leidnud kohtus tõendamist ja kohus ei tuvastanud, et nad oleksid toime pannud kuriteo. MTÜ Viljandimaa Mõisad tunnistas kohus süüdi soodustuskelmuses ja mõistis talle rahalise karistuse 5000 eurot. 

Enn Ariva (52) tunnistati süüdi omastamisele ja soodustuskelmusele kaasaaitamises. Esimese kuriteo eest mõisteti talle rahaline karistus 2010 eurot ja teise kuriteo eest ühe aasta ja kuue kuu pikkune tingimisi vangistus kaheaastase katseajaga.

Kiviloolt mõisteti konfiskeerimise asendamiseks välja 11 434 eurot. Menetluskuludena peavad Kiviloo, Viljandimaa Mõisad ja Ariva tasuma 1026 eurot. 

Kohtumenetluse pooled saavad esmaspäevase otsuse vaidlustamise soovist teatada seitsme päeva jooksul. Kui otsus vaidlustatakse, teeb kohus motiveeritud tervikotsuse teatavaks järgmise aasta 31. jaanuaril. 

Tiia Kallase (58) süüdistuses lõpetas Tartu maakohus esmaspäevase määrusega avaliku menetlushuvi puudumise tõttu menetluse. Kallas kohustub maksma riigituludesse 1500 eurot hiljemalt järgmise aasta 28. märtsiks. Kui Kallas nimetatud kohustust ei täida, uuendab kohus prokuratuuri taotlusel tema suhtes kriminaalmenetluse.

Kallase süüdistuses menetluse lõpetamist taotles 21. oktoobril toimunud kohtuvaidluses prokuratuur.

Kohus leidis, et Kallasele heidetakse ette soodustuskelmusena teise astme kuritegu. Asjas ei ole esitatud tsiviilhagi. Kallas tegutses süütegu toime pannes täielikult Kiviloo juhtimisel ja järgis tema korraldusi. Kallase roll kuriteo toimepanemisel oli formaalne. Tema teopanus võrreldes Kiviloo ja Arivaga oli oluliselt väiksem. Kallas ei tegutsenud kuriteoskeemi väljatöötamisel ega koostanud ise PRIA-le esitatud dokumente ja ta tegutses kaudse tahtlusega. Seetõttu hindas kohus Kallase süüd väikseks. Kallas ei ole varem karistatud. Hinnates tema varasemat elukäiku ja teo toimepanemise asjaolusid, võib väita, et tegu on olnud episoodilist laadi kuritegeliku käitumisega. Kohtul ei ole alust arvata, et ta võiks edaspidi jätkata kuritegude toimepanemist. Kohtu hinnangul ei ole tema puhul otstarbekas kohaldada kriminaalkaristust.

Kallase suhtes tehtud kohtumäärus ei ole vaidlustatav.

Süüdistuse kohaselt seisnes toimingupiirangu rikkumine valla tehingute korraldamises Kiviloo endaga seotud ettevõtetega aastatel 2009-2014. Samuti süüdistatakse teda Kõpu vallalt vara ja esemete, näiteks mööbli, kütuse ja raha omastamises, millega tekitati vallale kahju üle 10 000 euro. Ka süüdistatakse teda kahe soodustuskelmuse toimepanemises aastatel 2011-2013, mis olid seotud maaelu- ja põllumajandustoetuste taotlemisega ja millega riigile tekitati kahju ligi 80 000 euro ulatuses. Ülejäänud kohtualuseid süüdistatakse samuti soodustuskelmuses või tegudele kaasaaitamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles