Wall Street Journal tutvustab saunakultuuri: Eesti väed pole kunagi võidelnud külmas sõjas (1)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjamuuseumisse toodud Camp Bastioni näitusel olid eksponaatide seas ka missioonisõdurite saunad.
Sõjamuuseumisse toodud Camp Bastioni näitusel olid eksponaatide seas ka missioonisõdurite saunad. Foto: Martin Ilustrumm

Iga Eesti sõduri püha kohus on lahinguväljal mitte jätta maha sauna, kirjutab USA ajaleht The Wall Street Journal Eesti missioonisõdurite saunakultuuri kirjeldavas artiklis.

USA väljaanne jutustab, kuidas osa Põhja-Euroopa armeedes on levinud usk, et sõda ei saa võita ilma kümbluseta. Kui sõjatsooni pannakse püsti laager, siis on saun tavaliselt esimene asi pärast eluaset, mille Eesti sõjavägi ehitab, kirjutab Wall Street Journal.

Väljaanne rõhutab, et saun on Eesti sõjapidamise nii lahutamatu osa, et parimad haavast ja männist siseviimistlusmaterjalid ning kerisekivid veetakse spetsiaalselt kohale Baltikumist.

Selleks et edendada sõdurite hügieeni ja toetada nende kamraadlikkust, rakendati Eestis 1998. aastal kord, mille järgi pidi iga sõdur vähemalt korra nädalas käima saunas. Kuigi see reegel enam ei kehti, seesugune praktika sellegipoolest jätkub, toob ajaleht välja.

Artiklis on juttu sellest, et praegu teenivad Eesti sõdurid missioonidel maailma ühtedes kuumemates piirkondades, sealhulgas Sahara kõrbes ja Lähis-Idas. Eestil ei ole aga ajaloolist kogemust sõjapidamisega kõrbes. Ent saunad tegutsevad takistustest hoolimata nii Afganistani kõrbetes, samuti Liibanonis ja Kesk-Aafrika Vabariigis.

«Pärast sauna ei tundu Afganistan enam nii soe,» selgitas traditsiooni jätkamist seersant Kalle Huudma. Huudma aitas Afganistani sõja ühe karmima sõjalise operatsiooni, Nawzadi lahingu ajal kokku panna sauna kaubaalustest.

Sõjamuuseumisse toodud Camp Bastioni näitusel olid eksponaatide seas ka missioonisõdurite saunad.
Sõjamuuseumisse toodud Camp Bastioni näitusel olid eksponaatide seas ka missioonisõdurite saunad. Foto: Martin Ilustrumm

Artiklis räägitakse veel rahuvalvemissiooni ajal Iisraeli piiril olnud saunast, millel oli kehv ventilatsioon ja liiga tugev ning ebameeldiv leil. Pärast sõdurite kurtmist toodi koostöös Soomega nädalatega kohale uus saun. Mõlema riigi peaministrid tulid sauna sisse õnnistama.

Liitlased peavad siiski eestlaste ja soomlaste saunakommet natuke veidraks. Eestlased ja soomlased on korduvalt kutsunud Liibanonis missioonil olevaid iirlasi endaga koos sauna, paraku edutult. «See ei ole meie jaoks, päriselt,» ütles üks Iiri ohvitser, kes on tagasi lükanud mitu kutset. «Eriti see paljas olemine,» lisas ta.

2014. aastal külastas ka Wall Street Journal Europe'i reporter Alexei Barrionuevo Võrumaad ja tegi reportaaži Eesti suitsusaunadest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles