Riigiprokuratuur esitas Savisaarele kriminaalsüüdistuse (17)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Riigiprokuratuur esitas täna kriminaalmenetluse raames süüdistuse kuritegude toimepanemises Tallinna linnapeale Edgar Savisaarele, kelle suhtes kehtib kohtumäärus ametist kõrvaldamise kohta, MTÜ-le Eesti Keskerakond, endisele Tallinna linnavalitsuse nõunikule, volikogu esimehele ning viiele ettevõtjale.

Riigiprokuratuur kinnitas Postimehele, et kriminaalmenetluse raames on süüdistus täna pärastlõunal süüdistatavatele esitatud. Postimehe andmetel on viis süüdistuse saanud ettevõtjat Aivar Tuulberg, Alexander Kofkin, Hillar Teder, Vello Kunman ja Villu Reiljan. Reklaamiärimees Paavo Pettai Postimehele teadaolevalt süüdistatute seas ei ole. Süüdistuse saanud linnavolikogu esimees on Kalev Kallo.

Postimehe andmetel on süüdistuse saanud endine Tallinna linnavalitsuse nõunik Priit Kutser.

Keskerakonna ja Edgar Savisaare kaitsja vandeadvokaat Oliver Nääs teatas pressiteate vahendusel, et nii Edgar Savisaar kui ka Keskerakond on süüdistusakti kätte saanud.

«Ees seisab ettevalmistamine kohtumenetluses, järgnevalt määrab kohus aja korraldavaks eelistungiks, enne mida peavad kaitsjad esitama kohtule kaitseaktid ja taotlused. Tähelepanuväärne on ka ilmselt asjaolu, et vahetult enne süüdistuse esitamist saatis riigiprokuratuur kaitsjatele üle 300 lehekülje täiendavaid tõendeid. Kahetsusväärselt ei jätnud riigiprokuratuur aga kaitsjatele võimalust nende tõendite osas taotlusi või seisukohti esitada, vaid saatis asja enne seda menetlusõigust rikkudes kohtusse,» tähendas Nääs.

Nääs täpsustas Postimehele, et kaitsjad said kõnealuste täiendavate tõenditega täna tutvuda vaid loetud tundide jooksul enne süüdistuse esitamist.

Evestus: olen menetluses lähtunud seadusest

Juhtiva riigiprokuröri Steven-Hristo Evestuse sõnul on ta lähtunud menetluses seadustest. 

«Prokurörina olen ma lähtunud seadusest. Kaitsjatel on õigus enda seisukohti avaldada kaitseaktis ning kohtumenetluse käigus. Lõpliku hinnangu annab loomulikult kohus,» vastas Evestus vandeadvokaat Nääsi väidetele. 

Kogutud tõendite alusel on Tallinna linnapeale, Edgar Savisaarele esitatud süüdistus korduvas suures ulatuses altkäemaksuga nõustumises ja vastuvõtmises, suures ulatuses toime pandud rahapesus, suures ulatuses ja korduvalt toime pandud omastamises ning suures ulatuses erakonnale keelatud annetuse vastuvõtmises.

Esitatud süüdistuse kohaselt võttis Edgar Savisaar, olles Tallinna linnapea, altkäemaksu vastu ja nõustus sellega seoses oma tööülesannete täitmisega.

Tallinna linna eelarveliste vahendite ebaseadusliku omastamise puhul on tegemist süüdistuse kohaselt linnale eraldatud eelarveliste vahendite kuritarvitamisega kohaliku omavalitsuse volikogu valimisreklaamide valmistamiseks 2013. aastal. Prokuratuur märgib, et kohtueelse menetluse käigus esitati kahtlustus mitmele linnavalitsuse ametnikule ja eraisikule.

Seitsme ametiisiku suhtes lõpetas prokuratuur kriminaalmenetluse selle aluse puudumise tõttu, kuna ametnike tegevus ei olnud kantud tahtlusest omastada linna vara erakonnale ega sellega seotud inimestele. Seitsme inimese suhtes lõpetas prokuratuur kriminaalmenetluse oportuniteedi põhimõtetel. See tähendab, et prokuratuuri hinnangul on kahtlustuse saanud inimeste poolt toime pandud kuritegu tuvastatud, kuid nende süü ja roll kuriteo toimepanemisel ei olnud määrav. Kõnealustele inimestele on määratud rahaline kohustus, mis tasutakse riigituludesse, lisaks peavad nad hüvitama osaliselt kriminaalmenetluse kulud.

Riigiprokuratuuri juhtiv riigiprokurör Steven-Hristo Evestus selgitas, et kohtueelse menetluse ajal ühendati kolm menetluses olevat kriminaalasja, mille raames esitati süüdistus erinevate kuritegude toimepanemises. Kõnealuse kriminaalasja raames on arestitud konfiskeerimise asendamise tagamiseks sularaha kokku summas üle 200 000 euro.

«Kõnealuste juhtumite uurimisega oleme jõudnud järgmisesse faasi ehk süüdistusakti  kohtusse saatmiseni. Kuna kohtumenetlus on veel ees, siis kriminaalasja raames kogutud tõendite ning süüdistuse sisu detailne avaldamine jääb kohtusaali,» sõnas juhtiv riigiprokurör Steven-Hristo Evestus.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust viis läbi kaitsepolitseiamet ja juhtis riigiprokuratuur. Eelistungi aega ei ole veel kohtu poolt määratud.

Erakonda ootab süüdimõistmisel rahaline karistus

Keelatud annetuse tegemise või selle vastuvõtmise eest suures ulatuses karistatakse rahalise karistusega. Sama teo eest, kui selle on toime pannud juriidiline isik, karistatakse rahalise karistusega.

Antud kaasuses süüdistuse saanud ärimees Alexander Kofkini kaitsja, vandeadvokaat Aivar Pilv kinnitas teisipäeva pärastlõunal BNSile süüdistusakti saamist ja lisas, et sellega on kohtueelne uurimine lõpule viidud ning järgmisena peab riigiprokuratuur süüdistuse kohtusse saatma. Seejärel paneb kohus paika juba eelistungi aja.

Savisaarele altkäemaksu andmises on süüdistuse saanud ärimehed Aivar Tuulberg, Alexander Kofkin, Hillar Teder ja Vello Kunman. Tallinna linnavolikogu esimeest Kalev Kallot süüdistatakse kaasaaitamises altkäemaksu andmisele ja võtmisele ning Savisaarele altkäemaksu vahendamises süüdistatakse ekspoliitik Villu Reiljani. Kohtutee ootab juriidilise isikuna ka Keskerakonda.

Hea tava järgi jäetakse süüdistatavale talle esitatud süüdistusega tutvumiseks aega vähemalt üks päev. Riigiprokuratuur teeb seejärel avalikuks ka Edgar Savisaarele esitatud kriminaalsüüdistuse sisu, ütles prokuratuuri avalike suhete osakonna juhataja Kristina Kostina päeval Postimehele.

Viimati taotles korduvas altkäemaksu võtmises kahtlustatav Edgar Savisaar tema suhtes kriminaaluurimist kureeriva juhtiva riigiprokuröri Steven-Hristo Evestuse taandamist. Riigiprokuratuur taotlust ei rahuldanud.

Evestuse taandamise taotluse üheks ajendiks oli prokuratuurist oktoobri lõpus ekslikult välja saadetud e-kiri, millest Savisaare kaitsja vandeadvokaat Oliver Nääsi sõnul nähtus, et kaitsja taotluse läbivaatamisel ei lähtuta selles asjas seaduses toodud kriteeriumitest, vaid mingitest kõrvalistest asjaoludest.

Juhtiv riigiprokurör Steven-Hristo Evestus kirjutas meilivahetuses riigiprokurör Laura Vaigule jt: «Jätame pikendamise rahuldamata, eriti kui E. Savisaar tuuseldab mööda linnavalitsust ja Venemaad.»

Riigiprokuratuuri kinnitusel ei saanud lekkinud kirjavahetust käsitleda prokuratuuri vastusena Nääsi taotlusele. Kuigi nii serveeris seda oma Facebooki kontol Edgar Savisaar ise.

Altkäemaksuskandaal

Edgar Savisaarele esitati kahtlustus korduvas altkäemaksu võtmises 22. septembril 2015. aastal. Kriminaalmenetlust alustati juunis 2014.

Kahtlustus esitati toona kokku seitsmele isikule: Edgar Savisaarele, Kalev Kallole, Aivar Tuulbergile, Alexander Kofkinile, Hillar Tederile, Vello Kunmanile ja Villu Reiljanile. Vaid üks neist – Savisaar – oli kahtlustuse järgi altkäemaksu võtja ning võtnud vara endale ja kolmandale isikule, kelleks on Keskerakond. Kalev Kallot kahtlustatakse kaasaaitamises nii altkäemaksu andmisele kui võtmisele.

Pikemalt kahtlustuste sisust: Vaata, keda kahtlustatakse altkäemaksu andmises

Kahtlustuse järgi võttis Savisaar 2014. ja 2015. aastal korduvalt altkäemaksu varade ja soodustustena nii enda kui ka kolmanda isiku kasuks kokku mõnesaja tuhande euro väärtuses.

Kõik põhjaliku eeluurimisega kogutud tõendid said kaitsepolitseis pooleaastase menetluse tulemusel fikseeritud juba 2014. aasta talvel. Uudis toona avalikkuse ette ei jõudnud, sest parlamendivalimiste eel oleks võidud seda tõlgendada kaitsepolitsei poliitikasse sekkumisena. Venekeelsete ja -meelsete valijate reaktsioon linnapea vahistamisele oli prognoosimatu. Nii lükati menetlust avalikustavad esimesed läbiotsimised edasi kevadesse. Seegi samm lükkus omakorda edasi, kui kriminaalasja peategelane sattus 2015. aasta kevadel üliraskes seisus haiglasse.

Jaak Aab: kindlasti ei mõju kriminaalsüüdistus Keskerakonna mainele hästi

Keskerakonna peasekretär Jaak Aab ütles täna kriminaalsüüdistust kommenteerides, et kindlasti ei mõju see erakonna mainele hästi, kui parteil on kaelas kriminaalsüüdistus.

Aab ütles Postimehele, et ta ei ole jõudnud riigiprokuratuuri esitatud süüdistusega veel tutvuda.

«Meid esindab advokaat Oliver Nääs. Edgar Savisaare ja Keskerakonna suhtes esitatud kriminaalsüüdistused on seotud ja tema saab süüdistust ka lähemalt kommenteerida. Kohtus esindab Keskerakonda advokaat, mitte mina. Sisulisi kommentaare saab anda asja kohta ainult Oliver Nääs,» ütles Aab Postimehele.

Aab nentis, et Keskerakonna jaoks ei ole pärast süüdistuse esitamist suurt midagi muutunud, kuna oli ammu teada, et kahtlustus on esitatud ja sellele järgneb mingil hetkel ka süüdistus.

Novembri alguses Keskerakonna peasekretäriks saanud Aab möönis, et ta on loomulikult ametisoldud aja jooksul tundnud huvi Keskerakonna ja Edgar Savisaare kriminaalasja vastu ja sel teemal advokaadiga rääkinud, kuid sellegipoolest annab teema kohta sisulisi kommentaare ainult Oliver Nääs.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles