Lõuna-Korea: Põhja-Korea töötab välja tuumalõhkepead

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lõuna-Korea julgeolekuametniku sõnul püüab Põhja-Korea töötada välja väikest ja kerget tuumalõhkepead.


Lõuna-Korea staabiülem Kim Tae-youngi ütles riigi parlamendikomitee ees esinedes, et kommunistlik Põhja-Korea soovib kerget ja väikest tuumalõhkepead, mida riigi raketid oleksid võimelised kandma, kirjutas CNN News.

Kim ei osanud öelda, kas põhjanaabrid on mõne sellise tuumalõhkepea juba ka valmis saanud, kuid ka USA Luure Keskagentuuri (CIA) endine kõrge töötaja on viidanud, et riik võib oma territooriumil tuumalõhkepäid peita. Samas on rahvusvahelises meedias ilmunud ka teateid, mille kohaselt puudub riigil tuumalõhkepea valmistamiseks sobiv tehnoloogia.

2006. aasta 9. oktoobril viis Põhja-Korea rahvusvahelist survet trotsides läbi riigi esimese tuumakatsetuse, kuid lääneriikidele pole teada, kui palju plutooniumi või uraani jõudis riik enne rahvusvaheliste vaatlejate saabumist riiki rikastada.

Lõuna-Korea uudisteagentuuri Yonhap teatel tulistas kommunistlik naaberiik eile sõjaväeõppuste käigus Kollasesse merre ka kaks lühimaaraketti, vahendas Reuters.

Eelmisel nädalal külastas Põhja-Koread USA pealäbirääkija desarmeerimiskõnelustel, kuid osapooled pole teema delikaatsusele viidates tulemusi avaldanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles