Riigikohus võtab uuesti menetlusse restoraniärimehe ja kahe eaka naise röövmõrva asjaolud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toona toimunud kohtuprotsess topeltmõrvas kahtlustatava mustlasmehe August Burkevitði üle. Pildil kohtualuse kaitsja vandeadvokaat Anti Aasmaa.
Toona toimunud kohtuprotsess topeltmõrvas kahtlustatava mustlasmehe August Burkevitði üle. Pildil kohtualuse kaitsja vandeadvokaat Anti Aasmaa. Foto: Sille Annuk

Vandeadvokaat Anti Aasmaa sai harvaesineva töövõidu, kui saavutas kahe omaaegse roima taasmenetlemise riigikohtus. Mõlemad kuritööd on aastaid tagasi avalikkuse suurt tähelepanu pälvinud veretööd - restoraniärimehe Tiit Kangro mõrv ning kahe eaka naise röövmõrv.

Aasmaa sõnul võttis riigikohus menetlusse tema esitatud teistmisavaldused nii 19-aastast vangistust kandva Kenert-Ranner Reva, kui ka eluks ajaks vangi mõistetud August Burkevitši süüasjas. Aasmaa kinnitas BNS-ile, et avastas mõlemas süüasjas uued asjaolud, mis tingivad kaasuste uue läbivaatamise. Ta ei soovinud enne kohtuistungit täpsemalt asjaolusid kommenteerida.

Reva süüdimõistmine jõustus lõplikult 2013. aasta 29. mail. Mees jäi süüdi mõrvas, kehalises väärkohtlemises, kelmuses, varguses, kriminaalmenetluse käigus teadvalt valeütluste andmises, teise isiku nimele välja antud tähtsa isikliku dokumendi kasutamises ning dokumendi võltsimises ja võltsdokumendi kasutamises. Selle eest pidi mees vastu võtma 19-aastase vangistuse.

Süüdistuse järgi pani Reva raskeima kuriteo toime 2011. aasta 3. novembri hilisõhtul või ööl vastu 4. novembrit, kui ta tappis omakasu motiivil enda tuttava 58-aastase Tiit Kangro. Mehe kuulihaavadega surnukeha leiti sama aasta 27. detsembril Raplamaal Kehtna vallas asuvast veehoidlast.Eeluurimisel kogutud andmetel ostis Reva päev pärast Kangro surma 2011. aasta 5. novembril Tallinnas kaubanduskeskusest järelmaksuga sülearvuti ja mobiiltelefoni, kasutades isiku tõendamiseks Kangrole kuulunud juhiluba ja võltsides tema allkirja. Samuti üritas ta võtta  sama aasta 7. novembril pangakontoris Kangro kontolt välja sinna kiirlaenuna kantud 200 eurot, aga lahkus kontorist raha saamata, kui pangatöötajal tekkis kahtlus, et isiku tõendamiseks esitatud juhiluba ei kuulu kliendile.

August Burkevitšile määrasid kohtud kahe inimese julma röövmõrva, röövimise, kehalise väärkohtlemise ja varguse eest eluaegse vangistuse, mis jõustus 2012. aasta oktoobri keskel. Karistust asus Burkevitš kandma 2009. aasta 18. septembril, mil ta kahtlustatavana kinni peeti.

Süüdistuse kohaselt tungis 1952. aastal sündinud August Burkevitš 2009. aasta 16. septembril omakasu motiivil Tartumaal Tartu vallas Vedu külas elava 77-aastase naise elumajja, kus lõi teda korduvalt kangiga vastu pead. Kannatanu suri saadud vigastustesse sündmuskohal. Kuriteo jälgede varjamiseks süütas kurjategija eramu põlema.

Pärast seda läks ta Kobratu külas asuvasse eramajja, kust ta oli üheksa kuud tagasi raha röövinud. Süüdistuse kohaselt tungis ta kallale 83-aastasele perenaisele ning lõi teda kirvega, mille tagajärjel naine suri. Seejärel otsis mees raha ja väärtasjade leidmiseks maja läbi ning lõpuks süütas selle põlema. Politseinikud pidasid August Burkevitši tapmistes kahtlustatavana kinni juba 32 tundi hiljem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles