David Vseviov «Vahetunnis Postimehega»: demokraatia ei saa eksisteerida ilma populismita

Madis Vaikmaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Vseviov, Lauri Hussar, Madis Vaikmaa Kuku raadio stuudios.
David Vseviov, Lauri Hussar, Madis Vaikmaa Kuku raadio stuudios. Foto: Erakogu

Kuku raadio saates «Vahetund Postimehega» rääkis ajaloolane David Vseviov populismist, pehme ja kõva käega juhtidest, neid usaldavast rahvast ning sellest, et tegelikult on see kõik kunagi juba olnud.


Saate teemavalik oli ajendatud Vseviovi arvamusloost Postimehes, mille pealkirjas küsis autor «Kuidas seljatada populismi?». Et Vseviov on muuhulgas tuntud ka kui legendaarse raadiosaate «Müstiline Venemaa» juht, triivis jutuajamine paratamatult ka idanaabri radadele. Saade on kuulatav siin samas loos asuvast pleierist või Kuku raadio koduleheküljelt.

«Teatud situatsioonides käituvad inimesed ikkagi ühe stsenaariumi järgi, sõltumata sellest, kas see leiab aset tuhandeid aastaid tagasi Rooma riigis, sada aastat tagasi Vene impeeriumis või tänapäeval meil siin Eestis. Mind huvitab see, kuidas inimesed nakatuvad hirmu, kuidas nad järsku kaotavad igasuguse mõistuse, kuidas nad hakkavad järgnema juhtidele, kuidas neil kaob kriitikameel,» selgitas Vseviov raadiosaate tegemise tagamaid.

Rääkides populismi mõjust, ütles Vseviov, et tulevikku on raske prognoosida ja seda eriti täna. «Maailmas on alati eksisteerinud hullus. Kui omal ajal olid hulluse vahenditeks nui ja püss, siis tänasel päeval on hullusel võimalik vajutada kuskile nupule…» Vseviovi hinnangul on inimeste käitumine aga väga hästi ennustatav: «Kui on majanduslikult rasked ajad, siis tahetakse korda selle sõna kõige laiemas tähenduses, mis on väga soodus pind autoritaarse võimu tekkimisele.» Et teadvustada, millised poliitikute lubadused on ebarealistlikud, on Lauri Hussari sõnul oluline roll ajakirjandusel.

«Demokraatlik mitmeparteiline süsteem ei saa eksisteerida ilma populismita sel lihtsal põhjusel, et poliitilistel jõududel on vaja toetust ja seda on võimalik võita väga kergete lausete, üleskutsete ja emotsionaalsete pöördumistega. Paraku on järeldus üks – populismi kui meetodit kasutatakse tunduvalt rohkem kui 90ndate alguses või 10 aastat tagasi,» resümeeris Vseviov.

Saadet «Vahetund Postimehega» juhtisid Postimehe peatoimetaja Lauri Hussar ja reporter Madis Vaikmaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles