Pühade ajal peredel muuseumidesse asja pole

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KUMU kunstisaalis
KUMU kunstisaalis Foto: Liis Treimann

Ehkki pühade ajal oleks peredel rohkem aega koos muuseume külastada, pole see võimalik, sest muuseumide uksed on riigipühade ajal – vaid mõningate eranditega - kinni.

KUMU kommunikatsioonispetsialist Monika Kirsipuu ütles, et riigiasutusena on kunstimuuseum riigipühadel tõepoolest suletud. «Sel aastal on aga ka erandid – nii on erandkorras muuseum avatud esimesel nelipühal, 12. juunil ja taasiseseisvumispäeval, 20. augustil,» lausus ta. Samuti on KUMU ja Kadrioru loss sel aastal avatud 27. detsembril, ehkki tavaliselt on teisipäev neile puhkepäev.

Uksed on homsel vabariigi aastapäeval kinni ka nukumuuseumil. «Mõnedel üksikutel riigipühadel oleme teinud muuseumi lahti, näiteks ülestõusmispühadel, aga reeglina oleme pühade ajal kinni,» sõnas turundusjuht Jaanus Kukk.

«Praegu me näeme, et seoses külmade ilmadega inimesed üldse väga meelsasti kodust välja ei tule, siis vabariigi aastapäeval on teater ja muuseum kinni.»

Omakeskis on riigipühadel muuseumiuste avamist arutatud küll: «Aga me oleme arvutanud, et kuna riigipühal tekib kohustus maksta inimestele suuremat töötasu, siis tänasel hetkel meie arvates ei ole mäng väärinud küünlaid,» sõnas Kukk, lisades, et tulevikus kaalutakse seda siiski.

Ka Tartu mänguasjamuuseum on iseseisvuspäeval suletud, seevastu reedel on piletivaba päev.

Energia avastuskeskus on samuti riigipühade ajal suletud. «Oleme teinud kampaania korras lisa perepäevi jõulude ajal ja nädalavahetustel. Aga kuna kogu keskust hoiab meil elus ainult kuus inimest – alates juhatajast kuni koristajani - siis lihtsalt meil pole inimressurssi, niigi kuus päeva nädalas töötame,» sõnas keskuse juhataja Kertu Saks.

«Ootame ka kõiki peresid enda juurde, aga praegu on meil põhikülastajad kooliklassid, kuna ekspositsioon on kooli ainekavast lähtuv, siis otsekontaktid on meil koolidega ja nemad pühade ajal ei tule,» selgitas Saks. Teisalt on tema sõnul laupäeviti keskuses külastajaid küll, eriti populaarne on siis sünnipäevatuba.

Üheks erandiks sel vabariigi aastapäeval on aga näiteks Eesti Ajaloomuuseum, kes ootab rahvast riigi 93. sünnipäeval kella 10 –17 Maarjamäe lossi perepäevale. Ka sissepääs on pidupäeva puhul soodne, üks euro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles