EASi juhatuse liikmed jätkavad oma ametis (2)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EAS.
EAS. Foto: Peeter Langovits

EASi nõukogu otsustas tänasel koosolekul kuulutada välja konkursi EASi uue juhatuse esimehe leidmiseks, kuni selle ajani täidab EASi juhatuse esimehe ülesandeid Sille Talvet-Unt. Juhatuse liikmetena jätkavad Indrek Kaju ja Sigrid Harjo. 

Erki Mölder: nõukogu toetas juhatuse jätkamist ühehäälselt

EASi nõukogu esimees Erki Mölder ütles Postimehele, et nõukogu toetas EASi  tänase juhatuse jätkamist ühehäälselt ning nõukogu koosolekule järgnenud juhatuse koosolekul valiti ajutiseks juhatuse esimeheks Sille Talvet-Unt.

Kahe nädala eest, kui nõukogu otsustas vabastada EASi juhatuse esimehe Hanno Tombergi ametist, liikusid jutud, et ametist võib lahkuda kogu EASi juhatus. Möldri sõnul oli kahe nädala tagune aeg väga emotsionaalne ning inimeste peadest käisid läbi igasugused stsenaariumid.

«Mul on hea meel, et praegune juhatus jätkab, kuna EASis on käima lükatud pikaajalised strateegilised protsessid ja neid muudatusi on raske läbi viia, kui tuleb uus juhatus, mis alustab tühjalt lehelt» rääkis Mölder.

Pärast Hanno Tombergi ametist vabastamist rääkis mitu EASiga seotud inimest, et Tombergi vabastamisele eelnes eelmise ettevõtlusministri Liisa Oviiri tugev surve nõukogule sellise otsuse langetamiseks. Mölder ei soovinud seda teemat täna pikemalt kommenteerida.

«Mis tehtud, see tehtud, sellele ei ole mõtet täna enam auru kulutada. Tähtis on see, et EAS jätkab strateegilise arengukava elluviimist. Paari aasta jooksul nõukogu poolt vastu võetud plaanide elluviimise nimel käib pingeline igapäevane töö. Oluline on anda juhatusele aega nende tegevustega tegelda ja tulla tulemustega lähikuudel avalikkuse ette,» rääkis Mölder.

Samuti hoidus Mölder täna hinnangu andmisest EASi juhatuse eelmise esimehe Hanno Tombergi tegevusele.

«See supp on veel liiga kuum, et lõplikke järeldusi teha. Nõukogu tegi otsuse kaks nädalat tagasi. Otsusega anti hinnang  ja otsustati temaga leping lõpetada. Arvan, et igal nõukogu liikmel olid erinevad isiklikud kaalutlused, miks nad hääletasid ühte- või teistpidi. Aga veelkord, ei ole mõtet selle teema peale auru kulutada,» ütles Mölder.

Talvet-Unt: Tomberg oli väga hea juht

EASi juhi kohusetäitja Sille Talvet-Unt ütles Postimehele, et viimastel kuudel palju kirgi kütnud OÜ Ermamaale makstud toetuse tagasinõude teemal on praegu veel vara rääkida, milline otsus tulla võiks.

«Me oleme avanud Ermamaa toetuse suhtes uue menetluse ja analüüsime kõik aspektid läbi. Milline on tulemus ning kes, kuidas ja mida peab maksma, selgub pärast menetlust,. Laske meil see lõpuni teha ja siis me räägime sellest,» ütles Talvet-Unt.

EASi juhi kohalt tagasi kutsutud Hanno Tombergi tegevust hindab Talvet-Unt positiivselt. «Tomberg oli väga armastatud juht, ta tegi oma tööd pühendumisega ja põles väga kirka leegiga. Ta oli hea eestvedaja ning temaga oli koos hea töötada,» rääkis ta. Talvet-Unt nentis, et kindlasti teeks ta võrreldes Tombergiga midagi teisiti, kuna kõik inimesed on erinevad.

Kommenteerides Tomberi tagasikutsumist juhatuse esimehe kohalt, märkis Talvet-Unt, et nõukogu liikmete endi sõnul vaadati EASi eelmise juhi tegevust mingil määral paketina. «Kogunesid väikesed asjad siit ja sealt ning mingi koha pealt asi eskaleerus. Ma ei oska kommenteerida, miks tegi nõukogu sellise otsuse, nagu ta tegi. Oluline on, et me saaksime oma asju edasi teha,» rääkis ta.

Talvet-Unt nentis, et tööõhkkond on EASis praegu natuke kurb, kuid kindlasti pingutavad kõik ligi 300 EASis töötavad inimest selle nimel, et töörahu säiliks.

EASi nõukogu otsustas novembri keskel vabastada ametist EASi juhatuse esimehe Hanno Tombergi, tuues põhjenduseks OÜ Ermamaa toetusega seonduva ja muid juhtimisvigasid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles