Amet on valmis linnugripi võimalikuks puhanguks Eestis

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnugripp on jõudnud Eestist vaid 300 km kaugusele Rootsi, see sunnib otsima üha tõhusamaid meetmeid haiguse leviku piiramiseks, muu seas ka kodulinde vaktsineerima.
Linnugripp on jõudnud Eestist vaid 300 km kaugusele Rootsi, see sunnib otsima üha tõhusamaid meetmeid haiguse leviku piiramiseks, muu seas ka kodulinde vaktsineerima. Foto: Reuters

Kuigi lindude grippi pole Eestis veel leitud, on veterinaar- ja toiduamet (VTA) võimalikuks puhanguks valmis.

Lindude grippi H5N8 on viimastel nädalatel tuvastatud mitmel pool Euroopas, sealhulgas Rootsi mets- ja kodulindudel ning Soomes Ahvenamaa veelindudel. «Veterinaar- ja toiduamet on taudi puhkemise korral valmis kiirelt reageerima. Linnugripi tõrjumisel on meil kogemus aastast 2006 juba olemas,» ütles VTA peadirektori asetäitja Olev Kalda pressiteate vahendusel.

Ameti teatel kuulub Euroopas leviv lindude gripp H5N8 eriti ohtlike loomataudide hulka, kuna põhjustab lindude massilist haigestumist, suurt suremust ning ulatuslikku majanduslikku kahju. Erinevalt 2006. aastal levinud H5N1 lindude gripist H5N8 inimese tervisele teadaolevalt ohtu ei kujuta.

Uut viirust ei ole Eestis siiani leitud. Seire osas teeb VTA koostööd keskkonnateenistustega ning samuti tõstab VTA proovide võtmise sagedust metslindudel. Veterinaar- ja toidulaboratooriumil on võimekus analüüsida senisest rohkem lindudelt võetud proove.

Gripiviiruse kandjateks looduses on metslinnud (peamiselt veelinnud), kellelt võivad nakkuse saada kodulinnud, eelkõige koduveelinnud nagu haned ja pardid. Metslindude hulgas levib nakkus valdavalt ilma nähtavate haigustunnusteta, kuid kõrge patogeensusega viirustüved põhjustavad tervisehäireid ka metslindudel. Rändlindudega võib haigus levida pikkade vahemaade taha.

Hetkel on Euroopas kõrge patogeensusega lindude grippi leitud kodulindudel Ungaris, Saksamaal, Taanis, Rootsis ja Austrias, Prantsusmaal ja Itaalias. Metslindudel on viirust tuvastatud Austrias, Horvaatias, Taanis, Saksamaal, Hollandis, Poolas, Rootsis, Šveitsis ja Rumeenias. Eelmisel reedel jõudis lindude gripp Soome, kui sealne veterinaaramet tuvastas viiruse Ahvenamaa veelindudel.

Lindude gripi kahtluse tekitab tavapärasest suurenenud suremus ning sellest tuleb loomapidajal või looduses liikujal koheselt teavitada Veterinaar- ja toiduametit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles