Eesti eest kõigeks valmis: välkõppusele kutsutu veidi küll nuriseb, aga peitu ei poe (6)

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reservväelased harjutavad õppekogunemisel Läänetorm lahinglaskmist.
Reservväelased harjutavad õppekogunemisel Läänetorm lahinglaskmist. Foto: Kaitsevägi

Postimehega suhelnud reservväelased, keda ootab ees täna õhtul algav äkkõppus Okas, on üldiselt positiivselt meelestatud, ehkki üks neist leidis, et selline õppus ei peaks olema kohustuslik ja ka etteteatamisaeg võinuks olla pikem.

Eile said 303 reservväelast ootamatult kutse äkkõppusele Okas. Kaitsevägi saatis kutse Kaitseliidu Võrumaa maleva formeeritava 433. lahingukompaniile ning 2014. aastal pärast Kevadtormi reservi arvatud 10. staabi- ja sidepataljoni staabikompaniile.

Anonüümseks jääda soovinud üks kolmesajast reservväelasesest, kes kutsuti täna õhtul algavale esimesele äkkõppusele, läheb vaatamata lühikesele etteteatamisajale hea meelega õppusele. 

25-aastane noormees rääkis, et ta sai kutse eile õhtul kaks minutit enne kella kaheksat ehk peaaegu täpselt ööpäev enne kogunemist. Ta ei oodanud seda kutset, sest oli meediast lugenud 2014. aastakäigu kohta, kuid tema arvati reservi pärast 2015. aasta õppust Siil. Kui ta helistas ja talle otsust põhjendati, mõtles ta lihtsalt sujuvalt kaasa minna.

Küsimusele, kas ta kaalus ka minemata jätmist, vastas noormees kindlal toonil: «Ei, kindlasti mitte!» Ent kuidas ta suhtub kõigest ühepäevasesse etteteatamisaega? «Ma leian, et ei ole probleemi ja see õppus on vajalik.» Niisamuti leiab ta, et trahv välkkutsest loobujatele on õigustatud. «Kuidagi peab ju motiveerima, kas siis negatiivselt või positiivselt,» lausus ta, «ja kui on ikka mõjuvad põhjused, siis vaevalt et trahv täies ulatuses määratakse».

Viimaks tekib küsimus, miks soovis niivõrd positiivselt meelestatud õppusele mineja anonüümseks jääda. «Ma leian, et optimistid tambitakse mulda,» kostis puusepana töötav ja samal ajal kaugõppes õppiv noormees.

Mõned õppuse suhtes negatiivsemalt meelestatud on toonud ettekäändeks kiire eluviisi, töö ja eksamid. Ka tema tunnistas, et eksamid on ees, kuid lisas: «Kes teeb, see jõuab.»

Miks kutsuti äkkõppusele ka 2015. aastal reservi arvatud noormees? Kommenteerib kaitseväe pressijaoskonna kapten Arvo Jõesalu

Reservväelased on reservis ja tegutsevad õppusel koos alati ühise üksusena ja nii neid ka õppekogunemistele kutsutakse. Õppusele Okas kutsutud staabi- ja sidepataljoni staabikompanii koosneb tõesti suuremas osas 2014. aastal ajateenistuse lõpetanud reservväelastest, aga samasse üksuse on määratud ka teiste aastakäikude mehi ehk 2015. aastal ajateenistuse lõpetanud reservväelane sai kutse just seetõttu, et tegemist on tema sõjaaja üksusega.

Kaks etteheidet

Janek Sisas Kaitseliidu Võrumaa malevast ütles, et tema luges äkkõppuse kohta esialgu meediast ja sai isiklikult kutse SMSi teel eile õhtul kella 17.30 paiku. «Loomulikult olid plaanid nädalavahetuseks tehtud,» märkis Sisas. Ent kuna ta on juba pikki aastaid kaitseliidus olnud, siis minemata jätmise peale ta ei mõelnud: «Eesti eest surmani!».

Etteteatamisaeg võiks Sisase arvates olla aga vähemalt 48 tundi. «Selle aja jooksul jõuab ilusasti teatud ümberkorraldused ära teha,» põhjendas ta, et kes oli juba plaanid teinud, peab nüüd nii mõndagi ümber korraldama.

Ta leidis ka, et äkkõppus ei peaks kohustuslik olema. «See peaks olema ikkagi vabatahtlik, sest kui kedagi sundida sinna minema, ei tule sellest midagi head,» arvas Sisas, kes ei pea ka trahvimist mõttekaks.

Valitsus andis neljapäeval kaitseväele korralduse kutsuda kokku esimene äkkõppus 303 reservväelasele, mis kestab tänasest esmaspäevani. Kõigil nimetatud üksuste reservväelastel kästakse ilmuda täna kell 20 määratud kogunemiskohtadesse. Kõiki, kes peavad Okasel osalema, teavitas kaitsevägi isiklikult. Õppekogunemise kutsed saadeti reservväelastele välja SMSi ja e-posti teel ning meedia vahendusel. Samuti avaldatakse info kaitseväe koduleheküljel.

Kaitseväe peastaabi operatiivosakonna ülem kolonel Aron Kalmus ütles eile pressikonverentsil, et kaitsevägi ootab kõik kutse saanud reservväelasi kohale ilmuma ning tulemata jätmiseks peab olema mõjuv põhjus. Seadus näeb õppusele ilmumata jätmise eest ette kuni 300 trahviühiku ehk 1200 euro suuruse trahvi.

Kaitsevägi on oma kodulehel avaldanud ka reservõppekogunemisega seoses tekkida võivad küsimused ja vastused. Need on leitavad siit.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles