Sajad inimesed kogunesid Toompeale lipuheiskamist vaatama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Toompeal toimus täna varahommikul Eesti vabariigi 93. sünnipäeva puhul riigilipu pidulik heiskamine Pika Hermanni torni.


Hommikul kella seitsme ajal on väljas nii umbes 20 miinuskraadi. Poole tunni pärast algab pidulik lipuheiskamine Pika Hermanni tornis.

Varahommikused tänavad on inimtühjad. Ka lippe on majadel üsna vähe. Kas keegi üldse läheb sellise külmaga lipuheiskamist vaatama?

Ja kuidas veel! Igast suunast rühib Toompeale inimesi. Tänava ääres peatunud autost potsatab välja tõeline kubujuss. Ehk vaid pisut üle poole meetri pikkune paksult sisse pakitud väikemees. Käes on tal väike sinimustvalge lipp, mis kandja kasvu arvestades päris tõsise kandamina tundub.

Poole kaheksaks, ehk kolm minutit enne lipuheiskamist on lossihoov rahvast täis. Tornitipus on koha sisse võtnud üks kaameramees. Täpselt kell 7.33 hakkab lipp hümni saatel masti kerkima.

Vähemalt pooled kohalviibivad mehed paljastavad pead. Külma on 19 kraadi. Seejärel on kümme minutit vaikust. Inimesed ootavad kannatlikult. «Võta laps kukile, üleval on soojem!» kamandab üks pereema oma abikaasat. Too poriseb vastu, et nii saab ta eelkõige ise sooja, kuid teeb siiski mis kästud. Igatahes on lapsel teiste peade kohal tunduvalt huvitavam ning näpuga näitamist jätkub tükiks ajaks.

Siis hakkab rääkima peapiiskop Andres Põder. Paraku pole hoovile üles seatud uhketest mikrofonidest kuigi palju kasu ning piiskopihärra juttu kostab vaid nii palju, kui jumal talle häält on andnud, ehk vaid lähemalseisjateni.

Ilmselt on tehnika jälle alt vedanud ja seetõttu rohkem sõnavõtte ei tulegi. Aga keegi ei paista nendest ka puudust tundvat. Inimesed kallistavad üksteist ja soovivad häid pühi. Koorilauljad ja teklites korporandid asuvad kolonni moodustama ning ülejäänud rahvas suundub vaikselt värava poole.

Lossi ees platsil seisavad diplomaatiliste numbrimärkidega autod. Autodel olevate lippude järgi on näha, et kohal on välisteenistus Lätist Ameerika Ühendriikideni.

Kui varasematest vabariigi aastapäevadest on meelde jäänud pilt, kuidas pärast varahommikust lossihoovis külmetamist liiguvad vanalinnas nõutud inimesed, kes tulutult otsivad mõnda söögi- või joogikohta, kuhu saaks ennast soojendama minna, siis tänavu on asjad veidi paranenud.

Avatud on nii Beer House Dunkri tänaval, mis kiiresti rahvast täis saab, Raekoja alune kohvik ning «Sõpruse» kino kõrval olev Reval Cafe. Samuti «Wabadus» Vabaduse väljakul. Viimane on lubanud ka paraadi ajal kõigile soovijatele tasuta teed pakkuda.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles