Nälgivas Põhja-Koreas söövad inimesed koguni rohtu

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liidri Kim Jong-ili sünnipäeva tähistamine 16. veebruaril.
Põhja-Korea liidri Kim Jong-ili sünnipäeva tähistamine 16. veebruaril. Foto: SCANPIX

Põhja-Koread külastanud viie Ameerika Ühendriikide abiorganisatsiooni hinnangul kannatab riik toiduainete terava nappuse all, mistõttu mõned inimesed on hinge sees hoidmiseks sunnitud sööma koguni rohtu.

Osaliselt on kriisi taga erakordselt külm talv, mis hävitas 50-80 protsenti saagist. Ka mõjutab olukorda toiduainete hinnatõus maailmas, vahendas AFP.

Organisatsioonide Christian Friends of Korea, Global Resource Services, Mercy Corps, Samaritan's Purse ja World Vision esindajad külastasid Põhja-Koread selle valitsuse palvel.

Abitöötajad külastasid nädala jooksul haiglaid, lastekodusid, lihtinimeste kodusid, farme ja kaubamaju.

Nüüd pöördusid need üleskutsega rahvusvahelise üldsuse poole, et paluda abi nälgivatele põhjakorealastele.

Abiorganisatsioonide esindajad raporteerisid nälgivate inimeste arvu suurenemisest viimase poole aasta jooksul. Toitu on kiiresti vaja eriti lastele, rasedatele ja haigetele.

Varem on toiduabi saatmine isolatsioonis olevassi riiki olnud väga keeruline, kuna eksisteerib oht, et see satub eliidi ja sõjaväe valdusesse.

Toiduabi saatjad on nõudnud Põhja-Korealt võimalust järelevalveks, et toiduabi tõepoolest jõuab seda vajavate tavainimesteni.

Näljahäda 1990ndatel nõudis Põhja-Koreas tohutult inimelusid. Hukkunute arvu ulatub sadadest tuhandetest kuni kahe miljonini, vahendas BBC.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles