Pildid: Kaljulaid ja Tsahkna külastasid välkõppust (6)

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

President Kersti Kaljulaid külastas täna kaitseväe harjutusala Männikul, kus kohtus välkõppusele Okas kogunenud reservväelastega. Lisaks väisas riigipea Ülemistel toimunud Kaitseliidu õppust Põhjatäht.

Kaljulaid rääkis äkkõppusele tulnutele, et meie kaitsevõime tugineb reservväelastele, kes peavad olema suutelised ühise üksusena tegutsema.

«See, et vaid ööpäevase etteteatamisega õnnestus mehitada 88 protsenti reservüksustest, on tähelepanuväärne. See on väga hea tulemus, mille eest tuleb tunnustada nii reservväelasi, aga ka nende peresid ja kõiki Eesti inimesi. Eraldi tänan ka tööandjaid ja ülikoole mõistva suhtumise eest, kui esmaspäeval mõni tudeng või töötaja on nädalavahetuse õppusest veel korralikult välja puhkamata,» ütles president.

Riigipea sõnul ei saa me küll valida ajastut ega maailma, kus elame, kuid me saame valida oma suhtumist. «Eesti julgeoleku kõige tähtsam võti peitub meie inimestes: vabas, enesekindlas, mõttekaaslastega kokkuhoidvas ja koostööd tegevas Eesti inimeses. Kui sa tead, kes seisab sinu kõrval, siis ei ole oluline, kes on sinu vastas. Ja praegune lisaõppekogunemine, aga ka samal ajal toimuvad teised kaitseväe ja kaitseliidu õppused, kinnitavad, et meie heidutus on tõeline, mitte näiv. Meil on reaalsed üksused, mitte paberarmee,» lisas ta.

Kaitseminister Margus Tsahkna sõnul on lisaõppekogunemisele kutsutud reservüksused praeguseks mehitatud ja võitlusvõimelised. «Sain täna hommikul kaitseväelastelt ettekande, et kõik reservist teenistusse kutsutud üksused on mehitatud ettenähtud mahus ja saavutanud lahinguvalmiduse. Lisaõppekogunemisele kutsutud üksuste ametikohtadest on täidetud 88 protsenti,» ütles Tsahkna pressiteate vahendusel.

«Seega võin kinnitada, et Eesti riigikaitse käsuahel alates valitsusest kuni reservväelaseni toimib tõhusalt. Käimasolev õppekogunemine on kaitseväe edulugu,» lisas ta. 

Ministri sõnul tugineb realistlik ja toimiv reservarmee süsteem motiveeritud reservväelastel. «Tänan kõiki kaitseväelasi ja kaitseliitlasi, kes vaatamata lühikesele etteteatamisele olid valmis andma oma panuse riigikaitse heaks,» ütles Tsahkna. «Just reservväelaste teadlikkusel ja motivatsioonil olla valmis igal hetkel kaitsma Eestit põhinebki meie toimiv riigikaitse.»

Sel nädalal kutsus kaitsevägi 24-tunnise etteteatamisega lisaõppekogunemisele Okas Kaitseliidu Võrumaa maleva formeeritava 43. maakaitsepataljoni 433. lahingukompanii ning 2014. aastal pärast Kevadtormi reservi arvatud 10. staabi- ja sidepataljoni staabikompanii. Lisaõppekogunemine kestab 2.-5. detsembrini ning kogunemisele kutsuti 303 reservväelast.

Kaitseliidu Põhja maakaitseringkond korraldab nädalavahetusel omakorda õppuse Põhjatäht, mis keskendub olukorrale, kus Kaitseliit peab kiirkorras reageerima lennujaama ning politsei- ja piirivalveameti abipalvele tagada lennujaama lähijulgeolek ja kaitse võimaliku vaenlase eest.

Läänemaal Virtsu-Lihula-Vatla piirkonnas toimub reedest pühapäevani Kaitseliidu sügisene suurõppus Orkaan, kus osaleb umbes 900 kaitseliitlast. 

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles