Vabariigi aastapäev Vabaduse väljakul: hernesupp ja soomusmasinad

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vaevalt jõuab paraad lõppeda, kui pealtvaatajatel tekib küsimus: kust saab lubatud hernesuppi.


Samuti tahetakse teada, millal lõpuks ometi pääseb Vabaduse väljakule. «Niipea, kui sõjatehnika on sinna ära pargitud,» lubab teisel pool piirdeaeda seisev politseinik. Supi kohta ei oska ta midagi öelda.

«Harju mäel ei anta igatahes midagi,» saab üks naisterahvas telefoni teel operatiivinfot. Vahepeal on sõjatehnika paika saanud ning rahvas valgub platsile.

Asjast on huvitatud kogu meessugu alates põlvepikkustest poisikestest, keda tuleb üles masinate peale upitada kuni vanadusest väetiteni, kes ise enam soomukile ronida ei jõua, kuid pärivad asjatundlikult sõjatehnika tehniliste detailide kohta aru.

Pasi soomukid on laste pool ära vallutatud. Paar kaitseväelast saavad lapsi soomukile ja maha tõstes tõsise treeningkoormuse kätte. Üks ema sattub paanikasse, kui pojake ühest luugist sisse ronib ja soomusmasina kõhtu jääbki. Proua muutub järjest närvilisemaks, kuni kadunud poeg lõpuks kümnekonna minuti pärast hoopis tema selja tagant välja ilmub.

Need pesuvahendid, mis paari päeva eest Tallinna Autobussikoondises soomusmasinate puhtaksküürimiseks kulutati, on igatahes täie ette läinud. Sest kümned kui mitte sajad lapsed, kes mööda sõjatehnikat ringi ronivad, on sama puhtad kui enne paraadi.

Väljakust mõni samm eemal, Müürivahe tänava alguses, jagatakse soovijatele hernesuppi. Supp on selline, et vähemalt plastmassist lusikas seisab sees püsti küll. Ja ilmselt on see nii mõnelgi pidulisel esimene kord elus, kui enne supi söömist mütsi peast ja kindaid käest ei võeta.

Kui rahvast on pisut hõredamaks jäänud, ilmuvad platsi servadesse venekeelsed noorukid, kes hakkavad inimestele väikesi lippe jagama. Lipukeste üks külg on sinimustvalge, teisel küljel aga ilutseb Keskerakonna logo. See on ka ainus parteipropaganda, mida paraadiplatsil tehakse. Halli habemega taat, kes püüdis paraadi ajal üsnagi edutult Rahvaliidu logoga pabereid jagada, ei anna vist propaganda mõõtu välja.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles