Vabariigi aastapäeva aktus algas leinaseisakuga

Mirjam Mäekivi
, Postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leinaküünlad ja mängukaru Haapsalu lastekodu värava ees.
Leinaküünlad ja mängukaru Haapsalu lastekodu värava ees. Foto: Mihkel Maripuu

Tänane vabariigi aastapäevale pühendatud aktus Estonias algas leinaseisakuga möödunud pühapäeval Haapsalu lastekodu põlengus hukkunute mälestuseks.

Oma aastapäevakõne alguses palus president Toomas Hendrik Ilves kõigil, nii saalis kui kodudes viibijail, mälestushetkeks püsti tõusta.

«Väikerahvana tunnetame otse, kui haprad ja haavatavad me oleme. Iga kaotus toob ühtaegu isikliku ja ühiselt tajutava valu. Suured õnnetused panevad meid proovile – inimestena, ühiskonnana, riigina. Eriti, kui kannatanud on lapsed. Eriti siis, kui see asetub möödunud, meid raputanud tragöödiate ritta,» sõnas riigipea oma kõne alustuseks.

Pärast leinaseisakut sõnas president, et olles siirad oma valus, tunnistades iga inimese tähtsust ja tähendust siin maal, mõistame me selgelt oma kohustust, erilist kohustust väikese riigi ja rahva kodanikena.

«See on kohustus hoolitseda, suhtuda oma ligimestesse ja kaaskodanikesse suurema sallivuse, tähelepanu ning austusega.»

Haapsalu lastekodu tulekahjus hukkus kümme last ja noorukit.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles