Ilves: peatüki «Tagasitulek» võib Eesti jaoks lõpetatuks lugeda

Mirjam Mäekivi
, Postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves
President Toomas Hendrik Ilves Foto: Toomas Huik

Tänavu täituva 20. iseseisvusaastaga on Eesti täitnud oma põhieesmärgi – teinud kõik selleks, et 20. sajandi tragöödia ei korduks ning selle peatüki võib nüüd lõpetatuks lugeda, sõnas president Toomas Hendrik Ilves oma tänases vabariigi aastapäeva kõnes.

Ilves märkis, et me kõik oleme praeguse Eesti esimene põlvkond, hoolimata vanusest või päritolust. «Endi poolt loodut vaadates on meie pilgus ehitaja uhkust, omaniku kriitilisust, aga ka lapsevanema hella lühinägelikkust.»

«Paari põlvkonna kauguselt selge pilguga tagasi vaadates tunnistavad meie lapselapselapsed, et Eesti täitis nende kahekümne aasta vältel meie rahva toonase põhieesmärgi: teha kõik selleks, et 20. sajandi tragöödia ei korduks,» sõnas riigipea, lisades, et seda on tehtud valikute ja valitsuste kaudu, pingutuste ja isegi ohverduste hinnaga. Aga seda on tehtud sihikindlalt ja kindlameelselt.

Me eesmärk nende 20 aasta vältel, nentis president, on olnud põimuda, lõimuda, olla seotud ja sidustatud Euroopaga, vaimse Euroopaga, millest unistas sajand tagasi Noor Eesti, et meil oleks julge olla siin korduvalt räsitud kodumaal.

President meenutas, et see polegi nii väike saavutus ühe inimpõlve jaoks, eriti arvestades, et Eesti saavutusteni pole jõudnud mitte kõik totalitaarsest ja vägivaldsest okupatsioonist väljunud riigid.

Riigipea sõnul tuleb selle eest tänada neid valitsusi, kel oli julgust eelistada otsustavust populaarsusele, aga eeskätt tunnustaks tulevane ajaloolane eesti rahvast, kes on tundnud ära, tahtnud ja toetanud kõiki raskeid valikuid, püksirihma pingutamisi, kohustuste kandmist.

«Ta tunnustaks rahvast, kes ei libastunud populismi teele, kes ei löönud kartma, ei pööranud kõrvale ega tagasi,» rääkis president Ilves.

«Eesti aja loos, selles suures, mida koovad igaviku kangrud, oleme lõpetanud ühe peatüki, mis algas 1991. aastal, mil me väljusime varjude vallast. Selle peatüki võib tõepoolest lõpetatuks lugeda. Või suisa köite, eepose, odüsseia pealkirjaga «Tagasitulek». Teades, et meie homne on jätkuvalt lootustest värske.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles