Kindralleitnant Terras: Okas tõestas, et reservväelaste peale saab loota (8)

Dagne Mihkels
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pühapäeva õhtul lõppes õppus Okas ja sellel osalenud reservväelastest ning kaitseliitlastest koosnenud kompaniid lahkformeeriti ning õppusel osalenud inimesed asusid koduteele.

Kaitseväe juhataja kindralleitnant Riho Terras ütles, et õppus Okas tõestas reservväelastele, Eesti avalikkusele ja meie liitlastele, et reservväele toetuv riigikaitsemudel on toimiv ja Eesti saab oma reservväelaste peale kindel olla.

«Tänan kõiki reservväelasi ja kaitseliitlasi, kes lühikese etteteatamise peale olid valmis oma kohust täitma ning pühendasid oma aega riigikaitse tugevdamisele, aga ka nende pereliikmeid ja tööandjaid mõistva suhtumise ning toe eest, sest see on nende panus riigikaitsesse,» ütles kindralleitnant Terras. «Loodan ka, et ülikoolide õppejõud mõistavad, et nii mõnedki tudengid pidid sel nädalavahetusel eksamisessiooniks valmistumise asemel oma riigi kaitsmist harjutama.»

Kaitsevägi soovis õppusega Okas testida oma juhtimissüsteeme, protseduure ja reservüksuste formeerimist, aga ka reservväelaste teavitamist erinevate vahenditega olukorras kui vajalikud üksused kutsutakse kokku 24 tunnise etteteatamisega. Õppusel Okas formeeritud kaks kompaniid saavutasid oma lahingvalmiduse, sest ettenähtud ametikohad täideti 88-protsendiliselt.

Kaitseväe peastaabi pressijaoskonna leitnant Aivo Vahemets märkis, et õppus Okas täitis kõik eesmärgid ja saavutati lahinguvalmidus.

Vahemets sõnul on 88-protsendiline osalus hea tulemus isegi pikalt ette teada õppekogunemiste, seda enam välkõppuste puhul.

Vahemets märkis, et tulemata jäänud mehed ei saa trahvi automaatselt, vaid igal konkreetsel juhul vaagitakse, miks reservväelane tulemata jäi. «On mõjuvaid põhjusi, mis õigustavad tulemata jätmist,» nentis Vahemets. Probleem on tema sõnul siis, kui reservväelane saab kutse, aga ei tee midagi - ei võta ühendust ega ütle, miks ei saa tulla. Kui palju selliseid juhtumeid Okasele kutsututega esines, ei osanud Vahemets öelda.

Eesti valitsus otsustas 1. detsembril kutsuda reservväelased õppusele Okas alates 2. detsembrist. Õppusele kutsuti Kaitseliidu Võrumaa maleva lahingkompanii ning staabi- ja sidepataljoni staabikompanii.

Reservväelastele algas õppekogunemine varustuse kättesaamisega ja väljaõppealale liikumisega, kus värskendati oma seniseid teadmisi ja õpiti ka uusi. Võrumaa maleva lahingkompanii harjutas muuhulgas ka lahingupidamist hoonestatud alal ning staabi- ja sidepataljoni staabikompanii juhtimispunkti tagamist.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles