Jersey poliitik sattus Eesti saadikule eralennuki tellimise tõttu kriitika alla (3)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eralennuk
Eralennuk Foto: SCANPIX

Jersey saare parlamendi liige Philip Ozouf tellis novembri keskel maksumaksja raha eest Eesti suursaadikule Ühendkuningriigis Lauri Bambusele eralennuki, mis tõi kaasa kriitika maksumaksja raha raiskamises.

Ozouf otsustas tellida Bambusele ja tema kolmele kolleegile eralennuki, mis sõidutas nad 18. novembril Jersey saarelt Londonisse. Ozouf langetas otsuse pärast seda, kui lennufirma British Airways tühistas 17. novembril õhtuse lennu, millele olid piletid Eesti saadikule ja tema kaaskonnale.

Eralennuki sõit Jerseyst maksab hinnakirja järgi 4050 naela, kuid Ozoufi sõnul tehti hinnaalandust ja reaalne kulu on maksumaksja jaoks 2500 naela, kirjutab Jersey Evening Post.

Jersey parlamendi eelarvekontrolli komisjoni esimees Andrew Lewis ütles, et on väga raske leida põhjust, kuidas sellist kulutust õigustada.

Ozouf selgitas, et otsustas tellida eralennuki erakorraliste asjaolude tõttu, kuna ta ei soovinud, et Eesti suursaadikul tekiks ebamugavusi. Ta märkis, et Jersey soovib luua häid suhteid Eestiga, kes on maailmas digitaalvaldkonnas üks juhtivaid riike. Ta lisas, et Eesti aitab Jerseyl arendada e-valitsemise programmi ja on ühtlasi järgmisel aastal Euroopa Liidu eesistujariik.

Saadiku sõnul uuris ta kõiki võimalusi ja arvestades Jersey heade suhete tähtsust Eestiga, otsustas ta tellida suursaadikule eralennuki. Ta lisas, et langetas otsuse Jersey huvidest lähtuvalt.

Eesti välisministeeriumi pressiesindaja Sandra Kamilova ütles Postimehele, et eralennuki tellimise puhul oli tegemist erandliku olukorraga.

Ta märkis, et kuna saarelt lahkumine ei oleks olnud võimalik enne järgmise päeva õhtupoolikut, siis vastuvõtja korraldas eralennu Jersey protokollile ja kogemustele tuginedes.

Eesti välisministeerium teatas novembris, et suursaadik Suurbritannia ja Põhja-Iirimaa Ühendkuningriigis Lauri Bambus avas 17. novembril Jersey saarel Eesti aukonsuli esinduse ja määras konsuliks Auberon Ashbrooke'i, kes töötab Jerseyl Plymouthi ülikooli Highlands College'i lektorina.

Lisaks aukonsuli esinduse avamisele kohtus suursaadik Jersey valitsuse liikmetega, külastas finantsteenuste järelevalvekomisjoni ja saare digitaalteenuste keskust. Kohtumised keskendusid praktiliste koostöövõimaluste leidmisele, teatas välisministeerium.

Jersey on suurim ja lõunapoolseim Kanalisaartest. Saar kuulub Inglise kroonile ning Jersey valitsejaks on kuninganna Elizabeth II, kuid saar on omavalitsuslik iseseisva parlamendi ning õigus- ja finantssüsteemiga. Jersey ei ole Ühendkuningriigi osa ega kuulu Euroopa Liitu. Saare rahvusvaheliste suhete ja kaitseküsimuste eest vastutab Ühendkuningriigi valitsus.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles