Pevkur ja Michal kandideerivad Reformierakonna esimeheks (2)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristen Michal ja Hanno Pevkur.
Kristen Michal ja Hanno Pevkur. Foto: Liis Treimann

Endine siseminister Hanno Pevkur ning eelmine majandus- ja taristuminister Kristen Michal kinnitavad, et on otsustanud kandideerida erakonna üldkogul Reformierakonna esimeheks.

Reformierakonna juhatus arutab üldkogu kokkukutsumist ja selle päevakorda juba täna õhtul. Muu hulgas peaks juhatus kinnitama nii esimehe kui juhatuse liikmete valimise korra. Tõenäoliselt toimub üldkogu 7. jaanuaril.

Taavi Rõivase teade erakonna esimehe koha loobumisest oli Pevkuri hinnangul poliitilisest loogikast lähtuv samm. «Selles osas Taavi (Rõivas – toim) ees müts maha. Taavi otsus oli kindlasti riigimehelik ja võis eeldada, et ta selle otsuse teeb. Mis puudutab minu kandideerimist, siis suure tõenäosusega ma kandideerin,» vastas Pevkur otsusekindlalt ja lisas: «Eks ma siin natuke veel kuulan maad, aga väga paljud erakonna liikmed on mulle helistanud ja soovitanud seda teha.»

Võimalikke konkurente esimehe kohale Pevkur nimetama ei hakanud. «Seda aeg näitab, siin on erinevaid nimesid läbi käinud. Ma arvan, et meil on väärikaid inimesi erakonna juhi ametisse päris palju, mis näitab, et Reformierakonna pink on pikk ja erakonna liikmed saavad teha valiku,» ütles ta.

Nüüd ootabki Pevkuri sõnul ees arutelu erakonna sees nii uue esimehe kui ka selle kohta, kuidas erakond peaks edasi liikuma. Reformierakond läheb 2019. aasta riigikogu valimisi tema sõnul kindlasti võitma.

«Mina teda asendama valmis pole olukorras, kus mitu soovijat valmisolekust põlevad. Ma arvan praegu kõige tähtsamaks tõhusat koostööd isikutevahelise konkurentsi asemel. Kindlasti oleks mul eeliseid, aga neid on ka teistel. Tööd mul jätkub ja rabe valitsus inspireerib mind väga.»

Pevkur kavatseb enne erakonna üldkogu ja esimeheks kandideerimist kohtuda ka erakonna liikmetega üle Eesti. Selleks, et oma nägemust erakonna juhtimisest tutvustada, on tema sõnul igal juhul vaja lihtliikmetega kohtuda.

«Jah, kandideerin erakonna esimeheks,» vastas ka endine majandus- ja taristuminister Kristen Michal, kes lisas, et tahab näha Reformierakonda tugeva parempoolse ja liberaalse jõuna, mis koondab algatusvõimet, ettevõtlikkust ja töökust vooruseks pidavaid inimesi.

«Vaadates uue valituse plaane hakata riigina inimese elu juhtima, julgen öelda, et karget ja vabadust armastavat vaadet on Eestis väga vaja ja Reformierakond seda pakub. Olen erakonnas pea selle asutamisest, täna juhin Tallinna piirkonda ning kui erakonnakaaslased mind toetavad, siis olen valmis olema see, kes ühendab erakonna põlvkonnad ja tugevused meeskonnas, millele võrdväärset on raske leida,» kirjutas Michal.

Uue esimehe ülesanne on Michali hinnangul ühendada partneritena erakonna sisuline võimekus, teadmised valitsusest, visionääride ideed Eesti paremast tulevikust ning nende enda organisatsiooniline tugevus. Michal soovis edu teistele kandidaatidele ja lisas, et näeb oma tugevusena juhtimiskogemust, võimet ühendada erinevaid põlvkondi ja vaateid.

Endine välisminister Jürgen Ligi leidis, et taandumine on Taavi Rõivase suveräänne otsus. «Mina teda asendama valmis pole olukorras, kus mitu soovijat valmisolekust põlevad. Ma arvan praegu kõige tähtsamaks tõhusat koostööd isikutevahelise konkurentsi asemel. Kindlasti oleks mul eeliseid, aga neid on ka teistel. Tööd mul jätkub ja rabe valitsus inspireerib mind väga,» kinnitas Ligi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles