Savisaare kriminaalasja kohtuniku valib arvuti juhuslikult

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Erik Prozes

Tallinna linnapea ametist kõrvaldatud endise Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare ja kaassüüdistavate kriminaalasi seisab praegu Harju maakohtus kohtuniku määramise ootel. Kohtuniku määrab elektrooniline infosüsteemi programm.

Harju maakohtu pressiesindaja Kristina Ots selgitas, et kõik kohtusse saabuvad kuriteo- ja väärteoasjad, taotlused, jagab kohtu elektroonilise infosüsteemi programm, lähtudes juhuslikkuse põhimõttest ja arvestades kohtunike spetsialiseerumisest tulenevaid erisusi.

Pärast kohtuniku määramist paneb kohus menetlusosalistega paika eelistungi aja. «Eelistungi toimumise aeg sõltub menetlusosaliste omavahelisest kokkuleppest, see on aeg, mis sobib nii kohtunikule, prokurörile kui ka kaitsjale. Seaduses sellist tähtaega sätestatud ei ole,» märkis Ots.

Riigiprokuratuur esitas novembri lõpus Edgar Savisaarele süüdistusele korduvas suures ulatuses altkäemaksuga nõustumises ja vastuvõtmises, suures ulatuses toime pandud rahapesus, suures ulatuses ja korduvalt toime pandud omastamises ning suures ulatuses erakonnale keelatud annetuse vastuvõtmises. Esitatud süüdistuse kohaselt võttis Edgar Savisaar, olles Tallinna linnapea, altkäemaksu vastu ja nõustus sellega seoses oma tööülesannete täitmisega.

Kriminaalmenetluse raames said kuritegude toimepanemises süüdistuse veel MTÜ Eesti Keskerakond, Tallinna linnavolikogu esimees Kalev Kallo ja linnavalitsuse endine nõunik Priit Kutser ning viis ettevõtjat: Aivar Tuulberg, Alexander Kofkin, Hillar Teder, Vello Kunman ja Villu Reiljan. Reklaamiärimees Paavo Pettaile süüdistust ei esitatud, kuna ta asus koostööle riigiprokuratuuriga ja andis kaitsepolitseile tunnistusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles