Harku kinnipidamiskeskuses toimus täna meeleavaldus ja protest (2)

Dagne Mihkels
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harku kinnipidamiskeskus
Harku kinnipidamiskeskus Foto: Martin Ilustrumm

Täna korraldasid Harku kinnipidamiskeskuses viibivad asüülitaotlejad meeleavalduse ja keeldusid koostööst keskuse töötajatega. Viga keegi saanud pole, olukord on rahunenud.

Põhja politseiprefektuuri pressiesindaja Helen Uldrici sõnul olid tänased sündmused ajendatud ühest eilsest vahejuhtumist. Tegu polnud tema sõnul mässuga, vaid «oma arvamuse avaldamisega».

«Eile õhtul kella 21.30 ajal märkas kinnipidamiskeskuse töötaja II korruselust kinnipeetavate eluruumis rüselust. Praeguse info kohaselt käitus üks 1994. aastal sündinud mees agressiivselt, kiskus endal seljast riideid ning rebis puruks teiste eluruumides olnud paberid,» selgitas Uldrich.

Politseinikud viisid mehe keskuse I korruse meditsiiniruumi, meedikud vaatasid ta üle, ei tuvastatud ühtegi vigastust ja andsid mehele rahusteid.

Teiste kinnipeetavate sõnul kasutas politsei mehe taltsutamiseks gaasi.

Uldrich: «Toimetamisel meditsiiniruumi kasutasid ametnikud käeraudu. Kiirabiarsti hinnangul ei olnud mehel ühtegi gaasi kasutamise tunnust, näiteks silmade või/ja hingamisteede ärritust.»

Uldrich märkis, et kiirabi hinnangul võis mees jääda keskusesse. Politseinikud viisid ta eraldatud ruumi. Esmaspäeval viidi mees täiendavatele uuringutele haiglasse, et hinnata tema vaimset tervist.

Kuid täna, esmaspäeva hommikul asusid osad kinnipidamiskeskuse elanikud protestima keskuse vastu ja loobusid igasugusest koostööst.

«Täna hommikul loobusid osa kinnipidamiskeskuse elanikest (valdavalt Aafrikast pärit kinnipeetavad) hommikusöögist. Lõunasöögi asemel kogunesid nad kella 13 ajal meeste jalutusaeda ja selgitasid valjuhäälselt, et nende meelest ei ole varjupaigataotlejate koht kinnipidamiskeskuses. Üks grupi liidritest selgitas keskuse juhile ka seda, et nende meelest nad peavad olema liiga kaua kinnipidamiskeskuses ning mujal Euroopas sellist asja ei ole. Samuti avaldasid nad pahameelt eilse vahejuhtumi pärast,» selgitas Uldrich.

Pärast vestlust läksid Uldrichi sõnul kõik rahumeelselt laiali. Õhtusöögil osalesid juba tulid kõik keskuse elanikud.

Kinnipidamiskeskuse juht Kristo Lensment:

Kinnipidamiskeskuses viibivate inimeste vabadused on piiratud ja on arusaadav, et keskuse elanikud on sellega rahulolematud.

Kõige keerulisemad on need juhtumid, kus inimesed jäävad keskusesse pikaks ja neil puudub kindlus oma tuleviku osas. Pingeid tekitab nii inimeste emotsionaalselt keeruline seis, kui ka see, et kokku sattuvad väga erinevate tavade ja kommetega inimesed. Iga konflikt, olgu see elanike omavaheline tüli või erimeelsus keskuse töötajatega, häirib tavapärast elurütmi, mistõttu teevad keskuse ametnikud omalt poolt kõik, et tagada keskuses rahu ja probleemide ennetamine.

Samas ei ole välistatud, et mõni olukord eskaleerub ja siis on vaja kiiresti sekkuda, et vältida rohkemate kinnipeetavate agressiivseks muutumist. Esimesena asutakse iga olukorda lahendama sõnadega, kuid alati sellest ei piisa.

Nädalavahetuse juhtumi kohta võtame ütlused võimalikult paljudelt osalistelt ning püüame võimalikult kiiresti juhtunu asjaolud selgeks saada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles