Lao «Radaris»Tarankovi surma põhjustest: uus põlvkond tahab omamoodi asju ajada

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meelis Lao
Meelis Lao Foto: «Radar» / Kanal 2

«Radaris» rääkis skandaalne ärimees Meelis Lao enda suhetest septembris tapetud Eesti pikaaegse allilmaliidri Nikolai Tarankoviga.

90ndatel aastatel asjade klaarijana tuntuks saanud ning seetõttu seitse atentaati üle elanud Meelis Lao tutvus septembris surnuks tulistatud Nikolai Tarankoviga kunagises Rataskaevu poksisaalis, kus mõlemad mehed treenisid.

«Ma ei tea miks, aga meil oli väga hea läbisaamine. Minu arvamust mööda oli ta inimesena meeldiv,» rääkis Lao Tarankovist, kelle kuulihaavadega surnukeha leiti 14. septembril Haapsalu lähedal metsa servas seisnud autost.

«Teda aktsepteeriti. Tema juttu võeti kuulda. Tema juures hakati käima asju klaarimas, lahendamas. Oli selline vahekohtunik,» rääkis Lao, kes ei varjanud ka fakti, et tema ise on Tarankovi juures lahendusi otsimas käinud. «On olnud erinevaid situatsioone. Näiteks, kui tekkisid konfliktsituatsioonid erinevate grupeeringutega, ja kui ei piisanud omavahel rääkimisest, siis läks keegi tema juurde ning palus asja klaarida.»

Laole, kes enda sõnul kuritegeliku maailmaga pikka aega tagasi suhted katkestanud, Tarankovi surm üllatusena ei tulnud: «Kui sa elad sellises maailmas ja suhtled selliste inimestega, siis peab olema kõigeks valmis. Nii, et see ei tulnud kui välk selgest taevast. Aga see, et tänapäeval nii kardinaalselt asju lahendatakse, see oli küll veidi üllatav. Aga selline see elu kord on.»

Mis võis olla põhjuseks, et Tarankov tapeti, vastas Lao: «Peale on kasvanud uued põlvkonnad, kes ei taha kõigega arvestada ja omamoodi teha.»

Endised politseinikud - Lao polnud allilmaliider

Praegune siseminister, kuid kunagi 15 aastat Eesti erinevates politseiorganites töötanud ning ka näiteks organiseeritud kuritegevust põhjalikult ülikoolides uurinud Andres Anvelt kinnitas, et Lao pakkus tol ajal politseile kindlasti huvi.

«Ta oli inimene, kes tuli, lahendas probleeme ja kogu lahenduskäik ei olnud tänapäeva mõistes konslultatsioonifirma tasemel. Kuid tol ajal ujutigi segases vees. Allilmaliidriks ma teda ei nimetaks, sest liider on keegi, kes midagi juhib,» rääkis Anvelt.

Allilmaliidriks ei klassifitseerinud Laod ka Veiko Kulla - 90ndatel eriteenistuses ja politseikomissarina töötanud Veiko Kulla: «Lao pakkus huvi eelkõige oma sidemete ja kontaktide poolelt. Teda kindlasti ei saa minu määratluse järgi pidada allmaailma liidriks. Allmaaliider on ikkagi isik, kes organiseerib ja korraldab mingisuguse grupi tööd. Minu teada pole tema küll selliste asjadega tegelenud.»

«Ega allmaailma esimene valik pole tulistamine või konflikt, esimene valik on leida lahendusi ja kokkuleppeid. Ja sellised inimesed, kes on võimelised neid tegema, on lugupeetud,» lisas Kulla. «Tõeliste liidrite hulgas olevat olnud isegi küsimusi, et huvitav, miks Meelis Laod ajakirjanduses liidriks nimetatakse.»

Lao «klaarib» endiselt asju?

Hiljuti Eesti Ekspressis avaldatud loole «Tallinna südames klaarib asju taas Meelis Lao» vastas skandaalne ärimees vastulauseks: «Probleemide lahendamine kuulus 90ndatesse. Tänapäeva maailmas peetakse läbirääkimisi, lepitakse tingimusi kokku. See on pidev protsess, see on minu meelest normaalne tegevus.»

Siseministri Andres Anvelti sõnul võib Meelis Lao klaarida asju seni, kuni klaarimine on seaduse piires: «Meelis Lao teab, et tänapäeval ei klaarita asju nii nagu 90ndatel. Ta teab kui klaarimine ei vasta nendele seaduslikele nõuete, mis Eestis ette nähtud. Kui ta neid piire ei ületa, klaarigu siis.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles